Svensk ekonomisk prognos sänks - EU:s höjs
BRYSSEL 3 maj 2018Kommissionen skriver ner sin ekonomiska prognos för Sverige som nästa år inte längre väntas växa mer än EU-snittet. Samtidigt höjs siffrorna för hela EU men man varnar för handelskrig.
Den svenska ekonomin förbereder sig för en mjuklandning. Det skriver EU-kommissionen i sin senaste ekonomiska prognos. Tillväxten i Sverige väntas landa på 2,6 procent i år och 2,0 procent 2019. Det är något lägre siffror jämfört med prognosen från i höstas.
Förklaringen ligger i att investeringar i svenska byggsektorn väntas minska avsevärt och att den inhemska efterfrågan mattas av vilket inte kommer vägas upp av ökad export.
Skulle kommissionens prognos för nästa år slå in kommer Sveriges ekonomi inte längre växa mer än EU-snittet vilket varit fallet de senaste åren.
”Ekonomi i bra form”
För hela EU skriver kommissionen istället upp prognosen jämfört med i höstas och man räknar med en tillväxt på 2,3 procent i år och 2,0 procent 2019 drivet av stark konsumtion, ökade investeringar och export.
– EU:s ekonomi är verkligen i bra form, sammanfattade ekonomikommissionären Pierre Moscovici läget på torsdagens presskonferens.
Den franska kommissionären pekade också på fallande arbetslöshet där antalet människor med jobb i EU aldrig har varit högre.
Minskade underskott för medlemsländerna togs upp som en annan glad nyhet.
– För första gången i eurons historia ligger alla länder under tre-procents gränsen, sade Moscovici och syftade på reglerna i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt som bland annat säger att ett medlemslands underskott som mest får uppgå till tre procent av BNP.
Det gäller dock bara för förra året. I år väntas ett land, Rumänien, överskrida maxgränsen.
Däremot är det många länder som med råge överskrider gränsen för statsskulden som är satt till 60 procent av BNP. Bara 13 länder, däribland Sverige, har lägre statsskuld.
Trump kan sänka tillväxten
Även om utvecklingen ser ljus ut pekar kommissionen på ökade nedåtrisker som hotar tillväxten så som osäkerheten kring brexit. Utanför EU gäller det främst amerikanska tullar som president Donald Trump nyligen aviserat och fara för eskalerande handelskrig.
– Nedåtriskerna har helt klart ökat. Protektionism får inte bli det normala, sade Moscovici.