Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Föräldralediga EU-parlamentariker missar flest omröstningar

BRYSSEL 15 maj 2019

Linnéa Engström (MP) och Christofer Fjellner (M) har missat över en fjärdedel av slutomröstningarna i EU-parlamentet och vid många tillfällen utan att ha fått frånvaron godkänd. En viktig förklaring är att parlamentet inte godkänner vård av sjukt barn eller pappors föräldraledighet som giltiga skäl till frånvaro.

En granskning som Europaportalen har gjort visar att av de 20 svenska EU-parlamentarikerna är miljöpartisten Linnéa Engström den som har missat flest av omröstningarna under denna mandatperiod. Hon har totalt missat att delta i över 300 av drygt 1 100 avgörande slutomröstningar, med andra ord över en fjärdedel.

Mycket av hennes giltiga frånvaro beror på att hon fick barn under mandatperioden. Det är möjligt för den som har fött barn att få giltig frånvaro från tre månader innan barnet föds upp till sex månader efter födseln. Men däremot inte för sådant som att vara hemma med ett sjukt barn.

– Frånvaron är olycklig och beror till stora delar på strukturella problem. EU-parlamentet är ännu inte anpassat efter att parlamentariker kan befinna sig i olika livssituationer, säger Linnéa Engström.

Flera föräldralediga bland de med mest frånvaro

Tre av de fyra svenska EU-parlamentariker som har mest frånvaro – utöver Engström även Christofer Fjellner (M) och Jytte Guteland (S) – uppger att orsaken till deras frånvaro är att de har fått barn under mandatperioden.

Det är en förklaring som statsvetaren Sofie Blombäck vid Mittuniversitetet tror att de flesta svenska väljare tycker är godtagbar.

– Vi har en stor acceptans för att man ska kunna kombinera familj och karriär av olika slag. Om man generaliserar grovt tror jag att i stora delar av Europa skulle man se det som det naturligaste, särskilt som man, att du har en partner som tar hand om barnen och att du som kvinna ordnar med barnomsorg. Medan i Sverige ser man det som att man prioriterar sitt barn nästan oavsett vilket jobb man har.

Sofie Blombäck säger också att i de allra flesta fall får det inte avgörande betydelse om en parlamentariker är borta, eftersom få omröstningar avgörs av en enda röst. Men det kan hända då EU-parlamentet, till skillnad från riksdagen, inte har ett kvittningssystem där en frånvarande röst från ena blocket ”kvittas ut” mot en från andra blocket för att undvika att omröstningens resultat blir avhängigt av vilka ledamöter som är på plats.

– Skulle det vara så är det naturligtvis väldigt allvarligt om det blir ett beslut man inte ville ha. Sedan om man får en bild hos väljarna att den här parlamentarikern bara smiter så påverkar det förtroendet.

Pappor får inte vara lediga

Den svenske parlamentarikern med näst mest frånvaro är Christofer Fjellner (M). Även i hans fall har detta till stor del berott på att han har fått barn, två stycken, under mandatperioden.

– Just svårigheten att kombinera ett närvarande föräldraskap med veckopendling utomlands är ett av skälen till att jag inte söker omval, säger Christofer Fjellner.

Till skillnad från Engström har han inte kunnat få någon giltig frånvaro för att vara hemma med barnen. Bara kvinnor kan få det i samband med graviditeten.

– Det är inte jätteförvånande därför att det är fortfarande normen i de flesta delar av världen att det bara är mammaledighet som gäller, säger statsvetaren Sofie Blombäck.

– Samtidigt har Europaparlamentet drivit på för att även pappor ska vara föräldralediga så på det sättet kan man tänka att de borde leda med eget exempel.

Hoppas ändra regelverket

Inte heller kan man få giltig frånvaro från omröstningarna i EU-parlamentet för att vårda sjukt barn. Konsekvensen av att vara frånvarande utan att ha giltiga skäl kan bli, om frånvaron varit alltför stor, att ersättningen man får från parlamentet sänks.

Linnéa Engström säger att hon hoppas att regelverket ändras i framtiden.

– Där har förhoppningsvis jag, och andra med mig som påtalat detta, gjort insatser denna period som kan underlätta för dem som kommer efter.

 

Europaportalen har sökt EU-parlamentets talman Antonio Tajani för en kommentar men dennes pressekreterare meddelar att han inte ger kommenterar i den rollen eftersom han kampanjar inför EU-valet.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Olle Johansson
Utredare
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret