Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s Gröna Giv kan bli det som ser till att vi både rivstartar ekonomin och gör vårt samhälle mer klimatsmart, skriver Abir Al-Sahlani (C) och Fredrick Federley (C).

Debatt: Debatt: Så ska EU resa sig efter krisen

Abir Al-Sahlani (C) och Fredrick Federley (C) 7 september 2020

Rivstarta Europas ekonomi, säkra en ambitiös klimatlagstiftning och reformera EU:s asyl – och migrationspolitik, skriver Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Fredrick Federley (C). De inleder Europaportalens partidebatt om höstens tre viktigaste EU-frågor.

Coronapandemin har resulterat i omvälvande förändringar som lämnar stora avtryck på världsekonomin. Enskilda människor, samhällen och företag  har drabbats hårt av de rådande omständigheterna, och konsekvenserna som pandemin har lett till kommer ta tid att få rätsida på. 

Europa står inför svåra utmaningar, och många har det tufft. Det kräver ett handfast arbete. Centerpartiet anser att tre frågor måste prioriteras av EU den kommande tiden.  

Rivstarta ekonomin och håll Europa öppet

Ekonomin och EU:s inre marknad måste komma tillbaka på banan och tillbaks på fötter. Vi behöver stärka Europas arbetsmarknad och det kommer bli än viktigare att EU-medborgare har ett jobb att gå till så de kan betala hyran och få mat på bordet. För att komma närmare ett stabilt läge behöver gränskontroller och restriktioner EU-länder emellan tas bort. Det är också viktigt att varor, tjänster och människor kan röra sig fritt över gränserna. 

Det finns tråkigt nog politiska representanter i Europa som är på väg i helt motsatt riktning, Ungern är ett exempel där gränsen nyligen stängts helt för alla utom ungrare, polacker, tjecker och slovaker. Detta innebär långvariga inskränkningar i människors rörelsefrihet och leder även till fler ekonomiska förluster. Stängda gränser försvårar arbetet för ekonomins återuppbyggnad och gör vägen tillbaka snårigare än nödvändigt. Vad vi behöver för att göra framsteg är mer öppenhet, mer handel och mer rörlighet på EU:s arbetsmarknad – inte mindre. 

Mer ambitiös klimatlagstiftning 

En kris som pågått länge och som inte på långa vägar satts på paus är klimatförändringarna och den global uppvärmningen. En del politiska krafter har använt pandemin som ursäkt för att stoppa klimatarbetet – något som är helt fel.

EU:s gröna giv är ett mycket ambitiöst klimatprojekt som är vår chans att verkligen kunna ställa om ekonomin till att bli hållbar och långsiktig. Vi kommer sannolikt behöva arbeta med Europas återhämtning under hela den resterande mandatperioden, och den Gröna Given kan bli det som ser till att vi både rivstartar ekonomin och gör vårt samhälle mer klimatsmart. 

En ny asyl och migrationslag behöver komma på plats

Fortfarande dör tusentals människor på Medelhavet varje år. Förra veckan var det fem år sedan syriska pojken Alan Kurdi drunknade utanför Turkiets kust och fortfarande finns ingen fungerande europeisk migrantlag. Människor på flykt fortsätter möta tunga motgångar, och med ovan nämnda klimatsituation riskerar än mer personer behöva fly sina hemländer till följd av naturkatastrofer. VI ser även Turkiets cyniska och omänskliga hantering av flyktingar och hur de använder flyktingar som en bricka i ett utpressningsspel mot Europa. 

Den utlovade Migrationspakten behöver komma på plats omedelbart då nuvarande situation är helt ohållbar – bristen på en europeisk migrationspolitik har redan resulterat i tusentals människors död. Det finns ett behov av gemensamma riktlinjer och EU måste samarbeta kring hanteringen av migration.

Arbetet med att stärka EU:s yttre gräns kommer framöver att vara viktigt, men de omänskliga saker som sker vid gränsen i nuläget är oacceptabla. Vi vill se lagliga flyktvägar och förbättrade, välfungerande processer för asylsökande. Det är hög tid att EU lever upp till sina varma ord om solidaritet och medmänsklighet – en ny migrationslagstiftning behöver med omedelbar verkan komma på plats.

Europa står inför svåra utmaningar, och många har det tufft. Vi måste se till att ge bra villkor till företag och säkra människors jobb. Centerpartiet fortsätter att stå för medmänsklighet, jämställdhet och en grön omställning. 


Abir Al-Sahlani (C) Europaparlamentariker
Fredrick Federley (C) Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret