Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Manfred Weber, ordförande EPP, Iratxe Garcia Perez ordförande S&D, Dacian Ciolos, ordförande Förnya Europa och Philippe Lamberts, ordförande De gröna/EFA.

Debatt: Debatt: Europeiska värderingar är inte till salu

Manfred Weber m. fl. 7 oktober 2020

Vårt rättssystem är i kris. Våra medborgerliga friheter, mediefrihet och pluralism är under enormt tryck i EU. Därför måste den kommande rättsstatsprincipen i EU:s budget som ett absolut minimum hindra kränkningar av rättsstatsprinciperna och värna rättsväsendets oberoende. Det skriver de fyra politiska ledarna Manfred Weber, ordförande EPP,  Iratxe Garcia Perez ordförande S&D, Dacian Ciolos, ordförande Förnya Europa och Philippe Lamberts, ordförande De gröna/EFA.

Som ledare för fyra stora politiska grupper i Europaparlamentet uppmanar vi medlemsstaterna och EU-kommissionen att inte sälja ut våra europeiska värderingar.

Under de senaste veckorna har vi konfronterats med en total ovilja att ändra i kompromissen kring EU: s budget och återhämtningsplan som stats- och regeringscheferna nådde i somras. Detta överensstämmer inte med de åtaganden som då gjordes kring införandet av en rättsstatsmekanism för att skydda både EU-budgeten och återhämtningsplanen.

Vi välkomnar enhälligt återhämtningsplanen. Våra ekonomier behöver akut hjälp för att rädda jobb och skapa möjligheter för framtiden. Vi i Europaparlamentet visade verkligen vårt åtagande genom att rösta om kommissionens återhämtningsplan redan den 16 september. Det är nu de 27 regeringarnas och deras nationella parlaments tur att göra detsamma. Våra medborgares ekonomiska utmaningar blir allt svårare för varje dag som går. Det är oacceptabelt att de som underminerar rättsstatens principer är beredda att ta återhämtningsplanen som gisslan. Därigenom tjänar de sina egna intressen framför medborgarnas.

Politisk kris i EU

Vårt rättssystem är i kris; hela vår rättsordning ifrågasätts när en av våra regeringar tystar sina domare och skapar ett klimat av rädsla och kontroll på alla nivåer i det nationella rättssystemet.

Våra medborgerliga friheter, mediefrihet och pluralism är under enormt tryck. Attacker mot pressfrihet, civilsamhället, verbal och fysisk aggression mot journalister - till och med lönnmord - och övertagandet av mediegrupper av en härskande oligarki blir till synes normen i vissa medlemsstater. Pressfrihet är inte en lyx. Det är en förutsättning för fria och fungerande demokratier.

Vår inre marknad är hotad. Vi ser att ett litet antal människor tar kontroll över offentliga medel och offentlig upphandling. Vi ser att korruption blir alltmer utbredd.

Det är vår grundläggande övertygelse att tydliga villkor kopplade till rättsstatsprincipen i EU:s budget är avgörande för att hantera dessa frågor.

Ett absolut minimum

Tiden är knapp. Rådet har antagit sin ståndpunkt, så förhandlingarna kan äntligen börja. Tyvärr saknas vissa grundläggande skyddsåtgärder.

För det första måste det finnas en tydlig och avgörande process, ett delegerat beslut av kommissionen som endast kan återföras med kvalificerad majoritet i rådet.

För det andra måste förslaget inkludera kränkningar av rättsstatsprinciperna och rättsväsendets oberoende, som ett absolut minimum. Den nyligen framlagda årliga rapporten om rättsstatsprincipen och en oberoende panel av experter på rättsstatsprincipen bör vara källor för kommissionen att basera sina slutsatser på.

För det tredje skapar den bakdörr som ges medlemsstaterna att skjuta upp ärendet till kommande Europeiska rådets möten en situation där frågan eventuellt kan förhalas i flera år. Detta tjänar endast dem som inte vill se några åtgärder vidtas.

Skydda medborgarna

Vi måste skydda våra medborgare från vissa regeringars beteende genom att införa ett system för medborgare att fortsätta att ta emot EU-medel direkt. Inte en enda europeisk medborgare bör straffas av deras regerings underlåtenhet att respektera och upprätthålla de grundläggande principerna för vår union. Alla tre EU-institutioner bör involveras i denna process, vilket innebär en viktig roll för Europaparlamentet tillsammans med kommissionen och rådet. Europaparlamentet är berett att ta detta ansvar fullt ut, det är vad våra medborgare kräver av oss.

Vi uppmanar rådet att göra detsamma och anta en konstruktiv inställning till frågan om rättsstatsprincipen. Vi måste göra allt vi kan för att skydda vår europeiska demokrati, ekonomi, värderingar och viktigast av allt - våra medborgare. För att göra det kommer vi att hålla fast vid vårt uppdrag att se till att europeiska värderingar inte är till salu.


Manfred Weber

Iratxe Garcia Perez

Dacian Ciolos

Philippe Lamberts

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret