Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Rådet ordförande Charles Michel öppnar toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Bryssel den 17 februari 2022.

Flera tunga frågor på Europa-Afrika toppmöte

BRYSSEL 17 februari 2022

Idag torsdag inleds toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Bryssel. Syftet är att stärka partnerskapet mellan de två kontinenterna och bestämma hur man ska samarbeta framöver. 

 – Det ligger i vårt intresse att det finns en positiv utveckling i Afrika, säger statsminister Magdalena Andersson.

Idag onsdag går poliseskorterna i skytteltrafik i Bryssel – 40 afrikanska stats- och regeringschefer och alla 27 EU-ledarna träffas idag för det första toppmötet på fem år.

Syftet med mötet är att parterna ska stärka och fördjupa partnerskapet mellan de två kontinenterna och komma överens om inom vilka områden man ska samarbeta de närmsta åren. Som Europaportalen rapporterat har Afrika och EU olika intressen i samarbetet. 

Statsminister Magdalena Andersson ser fram emot diskussionerna. 

 – Det ligger i vår intresse att det finns en positiv utveckling i Afrika, att det skapas jobb och tillväxt. Det är ju naturligtvis en marknad där våra företag kan sälja sina produkter. Men det handlar ju också om de migrationsströmmar som vi sett där en del av dem handlar om att man inte ser en framtid i Afrika, säger hon inför torsdagskvällens möte. 

Finansiering och migration 

En av de frågor som Magdalena Andersson ska lyfta är frågan om finansiering. 

– Vi kommer att ha en diskussion om finansiering, om hur vi kan stötta Afrika att lyfta fler ur fattigdom genom en positiv ekonomisk utveckling och inte minst genom gröna investeringar, säger Magdalena Andersson. 

– Det har varit en fantastisk utveckling i Afrika med många som har kunnat lyftas ur fattigdom och kunnat leva ett bättre liv men där det har varit en tillbakagång under covid-krisen. 

Migration är en annan fråga som statsministern ska diskutera. 

– Där handlar en viktig fråga om återvändande, att länder (i Afrika) återtar personer som sökt asyl i Europa men fått avslag, säger hon.

Säkerhetsläget spänt även i Afrika

Säkerhetsläget i västa Afrika är en stor fråga på toppmötet. Den försämrade säkerhetsläget i Mali har lett till att Frankrike nu beslutat att ta tillbaka sin terrorismbekämpningsstyrka från landet. 

Under onsdagskvällen bjöd den franske presidenten Macron in europeiska och afrikanska ledare för ett samtal om Mali i Paris. Magdalena Andersson var under torsdagsmorgonen i Paris och träffade Macron för en uppdatering om läget. 

Enligt Andersson finns det starka intressen för att på olika sätt fortsätta stötta en positiv utveckling i Mali.

– Om omvärlden skulle dra tillbaka allt sitt stöd till Mali riskerar situationen i landet att förvärras ytterligare och Mali att bli fäste för olika former av terrororganisationer – men också resultera i stora flyktingströmmar mot Europa.

Vaccin en känslig fråga

En fråga som lär stå i centrum på toppmötet är frågan om tillgång till vaccin. För att bekämpa pandemin vill Afrika att EU delar med sig mer om teknologin kring vaccin. Men EU motsätter sig att företag ska avstå från immateriella rättigheter för produkter från coronavirus. 

En ståndpunkt som även Sverige stöder. 

– Det viktig att man kan få en ekonomiska vinning på den risken som man tar när man utvecklar vaccin. Att ändra på den ordningen är vi från svensk sida skeptiska till, säger Magdalena Andersson.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret