Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán blir kvar vid makten fyra år till efter att hans parti Fidesz tog hem en storseger i parlamentsvalet den 3 april 2022. Arkivbild.

Svensk besvikelse efter Orbáns storseger

BRYSSEL 4 april 2022

I söndagens parlamentsval i Ungern vann Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz med stor marginal mot den samlade oppositionen. Nu väntar fyra år till med Viktor Orbán vid EU-ledarnas bord. 

Valresultatet beklagas av svenska EU-parlamentariker från både höger och vänster.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán stod som klar vinnare i söndagens parlamentsval. Därmed har han säkrat en fjärde mandatperiod vid makten. 

Med nästan alla röster räknade står det klart att runt 53 procent av de röstande ungrarna lagt sin röst på det nationalkonservativa Fidesz – långt fler än oppositionsalliansens Förenade för Ungern som endast fick 35 procent, trots att valet hade förutspåtts bli relativt jämt. 

Resultatet innebär att Fidesz får mer än två tredjedelar av stolarna i parlamentet – det som behövs för att få igenom förändringar i landets grundlag. 

– Vi har vunnit en seger så stor att den kan ses från månen – och definitivt från Bryssel, sa premiärminister Viktor Orbán till sina anhängare i Budapest under söndagskvällen, rapporterar Hungary Today

Oppositionsledaren, den liberalkonservativa Péter Márki-Zay, som samlade sex partier från höger till vänster, var på söndagen besviken, rapporterar Politico. Márki-Zay erkände Orbáns seger "i detta system", men sa att "propagandan vann" valet för Fidesz och att tävlingen var orättvis.

–Vi gjorde allt, sa han på söndagskvällen. 

Inför valet har farhågor om att valet inte ska gå korrekt till varit utbredd och Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa har genomfört en omfattande valobservation i Ungern. Resultatet från det är ännu inte känt. 

Svenska EU-parlamentariker beklagar resultatet

Europaparlamentariker Evin Incir (S) beklagar söndagens valresultat. 

– Det ungerska folket och EU förtjänar bättre än autokrater som Viktor Orbán, säger hon. 

– Desinformationen och lögnerna han har spridit har tagit sig djupt in i samhället där lögner nu har blivit sanningar, därav valresultatet. Faktum är att han har lyckats skapa ett Orbánistan och oppositionen har misslyckats med att skapa ett tydligt alternativ, säger Evin Incir. 

Abir Al-Sahlani (C) tycker att det valresultatet i Ungern “är oerhört tråkigt”. 

– Väljarna har sagt sitt. Men Orbáns propagandamaskin är stark. Man ska inte underskatta kraften i den övervakningsstat som han har byggt upp under de senaste tolv åren, där familjemedlemmar blir förhörda om man exempelvis syns kampanja med fel parti. Eller den korruption som blomstrar, där närstående företag inte ifrågasätter hans makt så länge de får ekonomiska fördelar. Så länge det fortsätter så här så kan man inte tala om ett fritt val, säger Abir Al-Sahlani. 

Även Tomas Tobé (M), som ingår i EU-parlamentets kristdemokratiska partigrupp där Fidesz fram tills mars 2021 ingick, är kritisk. 

–Tyvärr bekräftar det att Orbán lyckats mobilisera väljare kring stabilitet i tider av krig i Europa, kommenterar han söndagens valresultat. 

Ungern i EU framöver?

Vad man kan förvänta av Ungern i EU-sammanhang framöver återstår att se, enligt Tomas Tobé. 

– Men lite talar för att Orbán ska gå i en annan riktning. Fortsätter nedmonteringen av rättsstaten och demokratin kan man samtidigt inte förvänta sig att få del av EU-medel. Det är dock ytterst viktigt att vi håller ihop Europasamarbetet, särskilt i det svåra läge vi befinner oss i, med ett krig i Europa, säger han. 

Abir Al-Sahlani tror att den ungerska regeringen kommer att fortsätta på den inslagna vägen – med mer övervakning, mer repressalier mot oppositionen, ännu större kontroll av medielandskapet i Ungern. 

–Så länge dessa kränkningar sker, så är min starka åsikt att de inte heller ska ha några EU-pengar, säger Abir Al-Sahlani. 

Evin Incir tycker att EU måste agera mot utvecklingen i Ungern. 

– Vägen Orbán har försatt Ungern på har skapat ett vi-och-dem-samhälle och ett land bortom EU:s grundläggande värden. Nu är det viktigt att EU fortsätter att kräva respekt för de grundläggande rättigheterna och bekämpar desinformation, både inom och utanför våra gemensamma gränser, säger Evin Incir.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret