Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I Belgien, Italien, Tjeckien och Slovakien är det fortfarande tillåtet att slå barn.

Barnaga fortfarande tillåtet i fyra EU-länder

BRYSSEL 3 juni 2022

Fyra EU-länder tillåter fortfarande föräldrar att slå sina barn i uppfostringssyfte. 

– Momentumet bland EU:s medlemsländer att införa förbud verkar ha minskat, säger Sonia Vohito, rättspolitisk expert på End Violence Against Children.

Drygt 30 år har gått sedan FN:s generalförsamling 1989 antog konventionen om barns rättigheter, som slår fast att barn ska skyddas mot alla former av våld. 

Trots det har fortfarande fyra EU-länder ännu inte förbjudit barnaga. I Belgien, Italien, Tjeckien och Slovakien tillåts föräldrar fortfarande slå sina barn i uppfostringssyfte. 

I Italien är barnaga förbjudet i alla samhällssektorer utom i hemmet medan det i Belgien varken är förbjudet i hemmet eller i förskoleverksamhet, och inte heller i fritidsverksamheter i en stor del av landet. 

Sonia Vohito är rättspolitisk expert på End Violence Against Children, en global plattform som samlar över 500 barnrättsaktörer över hela världen. Hon konstaterar att EU är den region i världen med flest länder som har förbjudit all form av kroppslig bestraffning av barn i samhället. Hon ser dock en avmattning av fenomenet. 

– Momentumet bland EU:s medlemsländer att införa förbud verkar ha minskat. Bland de 26 stater som har antagit lagar för att förbjuda alla former av kroppsstraff över hela världen de senaste tio åren, var endast fem EU-medlemsstater – Frankrike, Estland, Irland, Slovenien och Litauen, säger hon, och konstaterar att fyra EU-länder fortfarande återstår. 

Enligt Sofia Vohito har både människorättsaktörer och barnrättsaktörer, som bland annat FN, upprepade gånger uppmanat dessa länder att införa förbud mot barnaga i deras lagstiftning. 

– De hållbara globala utvecklingsmålen kräver att alla stater avskaffar all kroppslig bestraffning av barn till 2030. Så vi har ont om tid, säger hon.

Sonia Vohito pekar dock på att lagstiftning bara är ett steg på vägen mot målet. 

– Stater som har antagit lagar för att förbjuda kroppslig bestraffning måste också vidta alla åtgärder för att genomföra dem. Det yttersta målet med förbudet är att uppnå eliminering, säger Sonia Vohito.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret