Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU varnar för ekonomisk storm – Sveriges tillväxt väntas bli lägst

BRYSSEL 14 juli 2022

EU-kommissionen räknar med längre tillväxt och högre inflation och varnar för en recessionsstorm om Ryssland helt stryper gasflödet. Sverige beräknas få den lägsta tillväxten i EU i år och nästa.​

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni presenterade på onsdagen sin senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen i unionen. Sedan den förra upplagan från maj ser man nu en klart sämre utsikt för tillväxten.

– Vår tillväxtprognos har reviderats ned betydligt för 2023, sade Gentiloni.

Han pekar på flera orsaker till detta med den ryska invasionen av Ukraina som den viktigaste, men även låg global tillväxt, i synnerhet Kina och USA, spelar in.

I år räknar kommissionen dock inte med några ändringar jämfört med i våras utan tror alltjämt på en tillväxt på 2,7 procent i EU.

Men trots den sämre ekonomiska framtidsutsikten väntas alla medlemsländernas ekonomier växa i år och nästa.

Sverige beräknas få lägst tillväxt

Även den svenska tillväxtprognosen justeras ned – men då både för i år och för nästa – och beräknas få den lägsta tillväxten av alla medlemsländer.

”Riskerna har slagsida nedåt med tanke på den sårbara hushållssektorn och globala faktorer. Prisökningar kan rota sig fast vi relativt höga nivåer på grund av stegvis ökande inflationsförväntningar”, skriver kommissionen om Sverige.

Tror på högre inflation

Även i sin prognos för inflationen i EU är kommissionen nu dystrare än i våras och justerar upp den både i år och nästa till 8,3 respektive 6,8 procent. Också i Sverige räknar kommissionen med högre prisökningar än i maj.

Recessionsrisk

I sin prognos från maj målade kommissionen ett värstascenario med ett totalt gasstopp från Ryssland och hur det skulle påverka ekonomin i EU. Enligt den modellen skulle ekonomin krympa under andra halvan av 2022 och ytterligare sänka den ekonomiska aktiviteten under nästa år.

– Mot bakgrund av den senaste tidens händelser har denna risk blivit mer än bara ett hypotetiskt scenario som vi måste förbereda oss för. En storm är alltså möjlig, men vi är inte där för tillfället, sade Paolo Gentiloni.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret