Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Joar Forssell Liberalernas utrikespolitiska talesperson och Maria Nilsson Liberalernas partisekreterare vill se en utrikespolitik som är helt värderingsstyrd.

Debatt: Debatt: Sverige måste våga strida för demokrati och frihet – byt regering

Joar Forssell (L) och Maria Nilsson (L) 15 augusti 2022

Samtidigt som vi ser en ökad aggressivitet från diktaturerna i Ryssland och Kina har den socialdemokratiska regeringens utrikespolitik präglats av flathet och svajighet. Sverige behöver en ny regeringen där utrikespolitiken styrs av värderingar. Där demokrati och mänskliga fri- och rättigheter i varje läge går före andra intressen. Det skriver liberalerna Joar Forssell och Maria Nilsson. 

Den socialdemokratiska regeringen flathet och svajiga agerande i utrikespolitiken måste få ett slut.

Med ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i omvärlden, ökat aggressivitet från diktaturerna i Moskva och Beijing och en tillbakagång för demokratin världen över behöver Sverige en regering som vågar ta strid. Det gör inte socialdemokraterna. Listan över tillfällen då den socialdemokratiska regeringen agerat långsamt, slappt eller varit tvungna att släpas fram av riksdagen i utrikespolitiken kan göras lång. Bäst sammanfattar de nog sitt arbetssätt själva i den nu infamösa repliken ”Jävla Finland, nu måste vi kanske också gå med” som utrikesminister Ann Linde lär ha sagt i mars angående medlemsansökan till NATO. Den socialdemokratiska regeringen förefaller inte verkar inte vilja vara en aktör att räkna med i utrikespolitiken, alltför räddhågsna döljer de sig bakom slagord om internationell solidaritet och feministisk utrikespolitik. Men när det bränner till viker de sig undan.

Den mest feministiska utrikespolitiken 

Var fanns den feministiska utrikespolitiken när Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina började? Vi visste att kvinnor används som vapen i krig och visste att Ryssland är exceptionellt hänsynslösa i sin krigsföring. Det enda feministiska som finns att göra är att fullt ut stödja försvaret av Ukraina, skicka alla vapen de begär, stoppa alla ekonomiska flöden till och från Ryssland samt skrapa i ladorna för att Ryssland ska förlora kriget. Men från dag ett har riksdagen fått släpa regeringen bakom sig. De har varit oroliga för Rysslands reaktion, de har inte velat skicka de vapen som behövts och de försvårade när Ukraina kämpade för kandidatstatus i EU.

Detsamma gäller relationen till Kina. Varför har vi ännu inte lagar som hindrar kinesiska investeringar i viktiga delar av ekonomin här i Sverige? Varför kunde inte regeringen stå på sig och bojkotta OS trots att mästerskapen uppenbart användes till propaganda av den kinesiska diktaturen? Varför har socialdemokraterna motsatt sig en uppgradering av Sveriges närvaro i Taiwan till ett House of Sweden? Utrikesministern och utrikesdepartementet har hundratals professionella tjänstemän som förser regeringen med rapporter om Kinas ohyggliga människorättsbrott och ständigt onda intentioner. Så snart det blir lite jobbigt att stå upp för frihet och liberal demokrati i världen slår fegheten och naiviteten till.

Regeringen måste bytas ut

Det här kan inte få fortgå. Regeringen måste bytas ut och utrikespolitiken måste bli värderingsstyrd. Där demokrati och mänskliga fri- och rättigheter blir intressen som i varje läge går före andra intressen. Vi Liberaler har gått före både riksdagen och regering med krav på till exempel NATO-medlemskap, tunga vapensystem till Ukraina och fördjupade relationer med Taiwan. Även när det inte varit populärt och även om vi förstått att det väcker reaktioner från den ena eller andra diktaturen. Men det är och ska vara Sveriges roll, att gå före och inte vika sig i försvaret av friheten.

Joar Forssell
Utrikespolitisk talesperson Liberalerna

Maria Nilsson
Partisekreterare Liberalerna

Mer fakta

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret