Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Maroš Šefčovič presenterar 2023 års arbetsprogram inför EU-parlamentet.

Medborgares EU-förslag präglar nästa år

BRYSSEL 19 oktober 2022

EU-kommissionen kommer nästa år lägga fram en rad förslag som medborgare efterfrågat om bland annat djurskydd och psykisk hälsa. Men även en omfattande reform av EU:s elmarknad är att vänta.

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sitt arbetsprogram för 2023 – en översikt över vilka förslag som väntas komma och när. Totalt kommer förslagen att beröra 43 politiska områden. Många av dem utgör en fortsättning på den nuvarande kommissionens huvudmål om bland annat den gröna och digitala omställningen. Nästa år är det sista helåret innan EU-valet 2024 och därefter tillträder en ny kommission.

 Nytt för denna gång är att kommissionen även kommer att lägga fram förslag som utkristalliserades under den ett år långa ”Konferensen om EU:s framtid” där slumpvist utvalda personer från alla medlemsländer deltog.

– Fyra av fem nya initiativ i kommissionens arbetsprogram är direkta eller indirekta uppföljningar på förslag från konferensen om EU:s framtid, sade ansvarig EU-kommissionär Maroš Šefčovič under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.

Bland förslaget med ursprung i konferensen kommer bland annat en strategi för psykisk hälsa, stärkt djurskydd, avfallshantering och rökfria zoner.

Hantera energipriskrisen 

Nästa år kommer även att präglas av förslag för att hantera konsekvenserna av det ryska anfallskriget mot Ukraina, inte minst stöd för hushåll och företag.

– Det fruktansvärda mänskliga lidande som orsakats av Rysslands olagliga krig i Ukraina har åtföljts av social och ekonomisk oro, sade Šefčovič.

I början av 2023 kommer ett förslag om en omfattande reform av EU:s elmarknad där gas- och elpriserna väntas bli frikopplade från varandra. Parallellt vill kommissionen sätta upp en vätgasbank som ska investera tre miljarder euro för att skapa en europeisk vätgasmarknad. 

Kommissionen vill vidare se över lagstiftningen för sena betalningar i syfte att minska den administrativa bördan för mindre företag.

Översyn av budgeten

Under året ska även översyn göras av den nuvarande flerårsbudgeten som täcker 2021-2027. Kommissionen kommer även lägga förslag inom den kontroversiella frågan om en uppdatering av regelverket för medlemsländernas nationella budgetar som i dag beskrivs som alltför komplext och oflexibelt. 

Rymd och mineraler

I arbetet med att göra EU-länderna mindre beroende av enskilda odemokratiska och inte helt pålitligaländer som Kina och Ryssland kommer ett förslag om hur man ska säkra tillgången till viktiga råmaterial som vissa mineraler som används inom exempelvis batteritillverkning. Detta ska även ske genom bättre återvinning och återanvändning av redan befintliga mineraler. Detta kan vara särskilt intressant för Sverige och Norden där flera av de så kallade kritiska råvarorna finns. 

Kommissionen har även planer för rymden och havet.

– För att stärka vår säkerhet i en alltmer multipolär värld kommer vi att anta en rymdstrategi för säkerhet och försvar och uppdatera EU:s strategi för sjösäkerhet, sade Maroš Šefčovič. 

Närmast ska kommissionen inleda samtal med EU-parlamentet och medlemsländerna för att sätta upp en gemensam lista på prioriteringar för 2023.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret