Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frontex möter en överlastad båt med migranter och möjliga asylsökande någonstans i Medelhavet 2018.

Skandaltyngd EU-myndighet vägras ansvarsfrihet

STOCKHOLM 19 oktober 2022

De svenska Europaparlamentarikerna kunde på tisdagen inte komma överens huruvida den hårt kritiserade EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex skulle ges ansvarsfrihet eller inte. 

Europaparlamentet beslutade på tisdagen, med röstsiffrorna 345 mot 284, att stå kvar vid sitt tidigare beslut att inte bevilja den förre verkställande direktören för EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex, Fabrice Leggeri, ansvarsfrihet för 2020. De svenska ledamöterna från S, C, L, MP och V stödde majoriteten medan M, SD och KD gick på minoritetens linje.  

Enligt Europaparlamentet, som bland annat lutar sig mot olika kritiska rapporter från antikorrutionsmyndigheten Olaf, Ombudsmannen, Europarådet, FN och en tidigare rapport från EU:s revisorer, har Frontex på flera sätt misskött sitt uppdrag. 

Kritiken mot Frontex

Kritiken mot Frontex, som bland annat handlar om olagliga så kallade pushbacks där flyktingar inte ges möjlighet att söka asyl men även om bristande öppenhet, dåligt ledarskap och misstänkta sexuella trakasserier, tvingade chefen Fabrice Leggeri och hans närmaste underordnade att avgå tidigare i år. Parlamentet beklagar att inga disciplinära åtgärder vidtagits mot dem trots rekommendationer om det från Olaf.

Samtidigt konstaterar parlamentet att öppenheten med den nye chefen blivit bättre. Men det räcker inte då Frontex fortfarande inte genomfört förändringar som parlamentet krävde för 2019 års förvaltning. Byrån har inte heller utvärderat sin kritiserade verksamhet i Grekland och parlamentet “uppmanar med kraft” Frontex att genomföra en grundlig utvärdering av sitt agerande längs Greklands gränser där migranter ska ha tvingats vända. Man är också kritisk till Frontex verksamhet i Ungern, speciellt när byrån arbetat efter nationella regler som EU-domstolen bedömt vara i strid med EU-regler.   

Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) är lika nöjd med beslutet att neka ansvarsfrihet som hon är upprörd över vad Frontex gjort sig skyldigt till.

– Rapport efter rapport har visat hur Frontex systematiskt förminskat och bortsett från allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive asylrätten. Det är fullständigt oacceptabelt att europeiska skattebetalares pengar ska gå till en gränspolis som inte bara missköter sitt uppdrag, utan aktivt deltar i illegala så kallade pushbacks av migranter, säger Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande. 

Malin Björk (V) välkomnar att Frontex nekas ansvarsfrihet.

– Den här omröstningen är ett tydligt budskap till Frontex och EU:s medlemsländer: Vi accepterar inte brott mot de mänskliga rättigheterna och att dessa mörkas eller för den delen förlöjligas av den högsta ledningen. Jag hoppas att vi nu kommit till en vändpunkt, säger Malin Björk i ett uttalande.

Frontext har bättrat sig

Men Tomas Tobé (M) menar att myndigheten har tagit åt sig av kritiken och genomfört förändringar.

– Efter den tidigare generaldirektörens avgång har den nya ledningen vidtagit en rad åtgärder, bland annat för att möta de rekommendationer Europaparlamentet ställt upp. Det finns, vad vi vet, inga indikationer på att EU-medel har missbrukats. Vi röstade därför för ansvarsfrihet, säger Tomas Tobé (M) i ett uttalande till Europaportalen. 

Även Sara Skyttedal (KD) menar att Frontex bättrat sig och invänder mot beslutet att inte ge ansvarsfrihet.

– De brister i förvaltningen av Frontex som tidigare påpekats har åtgärdats. Vad vi såg i dag är att mitten/vänster-majoriteten i Europaparlamentet bedriver en politiskt motiverad kampanj som grundar sig på viljan att försvaga skyddet av vår yttre gräns, sade Sara Skyttedal (KD i ett uttalande på tisdagen.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret