Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Restaurangnäringen i EU drabbades hårt under covid-19-pandemin.

Oklar jobbeffekt trots massivt EU-stöd

BRYSSEL 16 december 2022

EU reagerade snabbt, under coronapandemin, med över 90 miljarder euro i stöd till medlemsländerna för att förhindra massuppsägningar på arbetsmarknaden och företagsnedläggelser. Men vilken effekt det faktiskt fått på jobben är oklart enligt en färsk rapport från Europeiska revisionsnämnden.

När covid-19-pandemin hotade miljontals arbetstillfällen i Europa reagerade EU snabbt genom att inrätta det så kallade Sure-instrumentet, som kan tillhandahålla billiga långfristiga lån till länder i hela EU. Men trots att vissa uppgifter tyder på att miljontals arbetstagare gynnats av de 92 miljarder euro som hittills har betalats ut går det inte att bedöma exakt hur mycket det bidrog till att hålla arbetslösheten nere, slår konstaterar Europeiska revisionsrätten i en ny rapport.

– Vi vet fortfarande inte vilken effekt det har haft i praktiken. Det finns tecken på att det var framgångsrikt, men vi har inte tillräckligt med säkra uppgifter för att kunna bedöma hur många jobb som faktiskt räddades, säger ansvarig revisor Iliana Ivanova i ett uttalande. 

Enligt revisionsrätten beror bristerna i information dels på att det inte går att skilja Sure-stödet från ländernas egna stödsystem men också på att det saknas bra uppgifter från medlemsländerna. 

Kommissionen bör nu utvärdera stödet ordentligt och dra lärdomar inför framtida krisverktyg, slår revisionsrätten fast. Samtidigt bör kommissionen ta reda på vad som har gjorts för att minimera bedrägeririsken, eftersom alla utom ett av de 19 länder som använt stödet har rapporterat oriktigheter och påstådda bedrägerier. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret