Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Representanter från bland annat det ukrainska civilsamhället var på plats i Europaparlamentet i Strasbourg för att ta emot 2022 års Sacharovpris.

Ukrainas folk prisas för sitt mod

BRYSSEL 15 december 2022

Det ukrainska folket har tilldelats Europaparlamentets årliga pris för mänskliga rättigheter och tankefrihet. 

Det ukrainska folket utkämpar inte bara ett självständighetskrig utan även ett värderingskrig, sade parlamentets talman Roberta Metsola vid prisutdelningen. 

Det ukrainska folket hyllades på onsdagen i Europaparlamentet när det årliga priset för mänskliga rättigheter, det så kallade Sacharhovpriset, delades ut. 

– Det ukrainska folket utkämpar inte bara ett självständighetskrig utan även ett värderingskrig. De värden som ligger till grund för vårt liv i Europeiska unionen som vi länge har haft lyxen att ta för givet varje dag, sade parlamentets talman Roberta Metsola vid prisceremonin. 

På plats i parlamentet i Strasbourg för att ta emot priset var bland annat Melitopols borgmästare och representanter från ukrainas civilsamhällesorganisationer. Med på videolänk vid ceremonin var även Ukrainas president Volodomir Zelenskyj som bad om en tyst minut för alla ukrainska män, kvinnor, barn, militärer och civila som har dödats i kriget. 

– Vi måste agera nu, inte vänta på att kriget ska ta slut, för att ställa alla dem som utlöste det inför rätta och för att förhindra att aggressionen upprepas. Detta kommer att vara det mest effektiva skyddet av frihet, mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och andra gemensamma värderingar, vilka detta pris från Europaparlamentet särskilt symboliserar, sade han.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret