Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S).

Debatt: EU behöver ledarskap – upp till bevis Ulf Kristersson

Heléne Fritzon 16 januari 2023

I en orolig tid behöver Europa ett tydligt ledarskap och politiskt mod. Regeringen slår på den stora trumman, men det är Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen. Jag kommer granska varje kommatecken i regeringens EU-politik under ordförandeskapet och särskilt bevaka hur de bedriver politiken inom klimat, jämställdhet och demokrati. Det skriver Heléne Fritzon (S) inför statsminister Ulf Kristerssons framträdande i Europaparlamentet.

Det svenska ordförandeskapet i EU är i full gång. Förväntningarna inför att Sverige ska leda arbetet i EU har varit höga. Sverige är ett land med stor respekt inom flera områden - en ambitiös klimatpolitik, ett aktivt arbete för ett jämställt samhälle och försvarandet av demokratin. Men förväntningarna har förvandlats till oro efter att den högerkonservativa regeringen gjort sig beroende av Sverigedemokraterna.

Imorgon tisdag  kommer statsminister Ulf Kristersson (M) till Europaparlamentet för att presentera regeringens prioriteringar. Jag kommer att lyssna specifikt efter tre centrala punkter.

Ambitioner för ett grönt Europa

EU:s klimatpolitik har de senaste åren haft historiskt höga ambitioner som lett till en klimatlag som nu fylls med konkreta åtgärder. Sverige har varit starkt pådrivande för ett grönt Europa och varit en förebild på många sätt. Men den högerkonservativa regeringens politik bryter den positiva trenden - nedlagt miljödepartement, avskaffad elbilsbonus, sämre villkor för vindkraften och kraftigt försämrad reduktionsplikt för biobränslen.

Det är upprörande att den svenska regeringen ökar de svenska utsläppen och överger ambitionen gällande klimatmålen samtidigt som de lyfter upp klimatförändringar som en prioritet under sitt ordförandeskap. EU måste bära ledartröjan för en grön och rättvis omställning även under Sveriges ordförandeskap.

Krafttag för ett jämställt Europa

Jämställdheten i Europa rör sig i snigelfart och en tredjedel av kvinnorna i EU har inte ett eget jobb att gå till. I nuvarande takt kommer det att dröja tre generationer innan EU är jämställt.

Ambitionerna är låga på jämställdhetsområdet från regeringens sida. I ordförandeskapsprogrammet nämns jämställdhet två gånger, bland annat gällande utrikespolitiken. Samtidigt har regeringen valt att skrota Sveriges feministiska utrikespolitik vilket naturligtvis försvagar deras trovärdighet. Jag vill att ordförandeskapet ger jämställdhet ett större utrymme och att det genomsyrar alla politikområden.

Respekt för ett demokratiskt Europa

Runt om i Europa ser vi hur högernationalistiska krafter växer. Länder som Ungern och Polen attackerar ständigt kvinnors och HBTQI-personers rättigheter, begränsar fria medier och försöker styra ett oberoende domstolsväsende.

Det svenska ordförandeskapet måste upprätthålla rättsstatsprincipen och demokratin i EU. Regeringen har tidigare lovat att försvara EU:s grundläggande värderingar. Ett löfte som inte bara får bli tomma ord utan också aktiv handling. Sverige har som land alltid stått emot orättvisor och stått upp för det demokratiska samhället, en tradition som det svenska ordförandeskapet måste hålla i.

I en orolig tid behöver Europa ett tydligt ledarskap och politiskt mod. Regeringen slår på den stora trumman, men det är Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen. Jag kommer granska varje kommatecken i regeringens EU-politik och särskilt bevaka hur de bedriver politiken inom klimat, jämställdhet och demokrati. Nu är det upp till bevis för Ulf Kristersson (M).

Heléne Fritzon (S) 
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

 

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret