Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristerssons i samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev på onsdagen.

Kristersson om Ukrainas framtida EU-medlemskap: Det finns inga genvägar

STOCKHOLM 16 februari 2023

Efter statsminister Ulf Kristerssons samtal i Kiev med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på onsdagen framgick  att landet önskade komma igång med sina formella medlemskapsförhandlingar med EU. Just nu har EU-kommissionen "bollen".

– Vår roll nu [som EU-ordförandeland] är att se och uppmärksamma alla de framsteg som Ukraina gör med de olika villkor som finns. Men också att skapa enighet i EU-kretsen för en så snabb och bra process som möjligt, sade Ulf Kristersson (M). 

Han förklarade att det just nu var EU-kommissionen “som hade bollen” för att utvärdera de kriterier som ställts upp för att Ukraina ska kunna komma fram till medlemskapsförhandlingar. Kommissionen väntas komma med ett förslag till ordförandeskapet under våren.

– Jag tror att alla är överens om att Ukraina mitt i ett brinnande krig är imponerade noggranna, snabba och effektiva i att göra de reformer som krävs, sade Kristersson men betonade att processen var meritbaserad och att det inte fanns några genvägar.

– Ukrainarna är själva väldigt säkra på att ha uppfyllt de krav som ställs på dem. Den ukrainska presidenten tycker att de ska få påbörja medlemskapsförhandlingar i år [men] det är inget som vi kan lova på något vis, sade Ulf Kristersson. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret