Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Toppmöte mellan EU och Ukraina i Kiev på fredagen. Från vänster: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, president Volodymyr Zelensky och premiärminister Denys Shmyhal. I bakgrunden syns bland andra stora delar av EU-kommissionen.

Viktigast i veckan: EU-möte i Ukraina – lång väg till medlemskap

STOCKHOLM 4 februari 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ukraina är angelägen att bli EU-medlem så fort som möjligt och premiärminister Sjmyhal nämnde i veckan år 2025, men vägen dit kan vara lång, mycket lång. Inte bara ska det krigsdrabbade postsovjetiska landet själv prestera på topp enligt EU-standard – resultaten av de 35 förhandlingskapitlen ska också, var och en för sig, accepteras av EU-länder med vetorätt inte minst rysslandsvänliga Ungern. Efter fredagens toppmöte mellan EU och Ukraina i Kiev lovade president Zelenskyj ”Vi ökar på takten i vår integration i EU”.

Inför nästa veckas extra EU-toppmöte föreslog EU-kommissionen på onsdagen att medlemsländerna ska kunna möta andra staters företagsstöd, som exempelvis USA:s IRA-lag, med egna nationella skattelättnader för att stötta sina gröna företag i den internationella konkurrensen.

Det kan också noteras:

… att inflationen fortsätter att sjunka i euroländerna och låg i januari på 8,5 procent

… att den svenska utrikesministern Billström sade, apropå koranbränning och en kränkt turkisk president, att Sverige levererat resultat i alla delar av överenskommelsen som slutits mellan Sverige, Turkiet och Finland om Natointräde - men att religion inte var en del av överenskommelsen.


 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret