Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Frihetsindex: Fortsatt nedåt i Europa

BRYSSEL 6 april 2023

Graden av frihet i Europa fortsätter att minska enligt forskningsinstitutet Freedom House. De största försämringarna det senaste årtiondet har skett i Turkiet och Ungern.

Det oberoende amerikanska forskningsinstitutet Freedom House delar sedan 50 år tillbaka in världens länder efter hur demokratiska och fria de är. Institutets senaste rapport som täcker 2022 visar på ett fortsatt tapp i graden av demokrati i Europa som den mäter den.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina utlöste det största tappet i Europa under 2022. Men även Ungern fortsätter sin demokratiska tillbakagång och är alltjämt det enda EU-landet som inte klassas som fritt på indexet.

Slovenien pekas ut som ett positivt exempel.

”I Slovenien resulterade ett konkurrenspräglat val med det högsta valdeltagandet på 20 år i ett nederlag för den högerpopulistiska regeringen som upprepade gånger hade hotat mediefriheten och andra demokratiska normer”, heter det i rapporten.

Norden i topp

Europas minst demokratiska land enligt Freedom House är Belarus följt av Azerbajdzjan. Toppar listar gör de nordiska länderna Sverige, Norge och Finland (se ranking i faktaruta).

Turkiet värst senaste årtiondet

Sedan 2012 har det största europeiska tappet på demokratiindexet skett i Turkiet under Recep Tayyip Erdoğan. Av EU-länderna har Ungern och Polen haft de största försämringarna. Tre länder har under perioden bytt kategori: Serbien, Ungern och Montenegro har nedgraderats från ”fria” till  ”delvis fria” länder.

Framsteg har å andra sidan gjorts i Kosovo och Armenien. (Artikeln fortsätter nedanför grafiken.)

Möjligt trendbrott globalt

Freedom House noterar att graden av demokrati i hela världen under 2022 försämrades för 17e året i rad. Samtidigt identifierar man ett möjligt trendbrott där antalet länder som backar på indexet – 35 stycken – var det minsta under perioden och bara ett fler än antalet länder som gör demokratiska framsteg.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret