Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En ny undersökning från Novus visar att svenskar är obekanta med EU-förslaget för att begränsa nätpedofili.

Novus: Svenskar okunniga och skeptiska till “chat control”

Bryssel 2 maj 2023

Enligt en ny undersökning från Novus är en majoritet av svenskarna kritiska till det omstridda lagförslag som är på gång inom EU för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn på nätet. Men de flesta svenskar känner inte till förslaget.

Novusundersökningen som presenterades på måndagen visar att hela 74 procent av de tillfrågade inte kände till lagförslaget som av kritiker kallats för ”chat control”, och som lagts fram av EU-kommissionären Ylva Johansson.

Förslaget syftar till att förebygga och bekämpa sexuellt utnyttjande av barn på nätet och går ut på att myndigheter ska kunna kräva av mejlleverantörer eller chattjänster att lagra all kommunikation och skicka den till dem för att söka efter innehåll med sexuellt utnyttjande av barn.

Undersökningen visar också på att en majoritet av de tillfrågade var kritiska till förslaget – efter att ha fått en kort beskrivning av det. 51 procent svarade att det var ett mycket eller ganska dåligt förslag, medan 37 procent ansåg att det var mycket eller ganska bra.

Integritet – viktigt

Vidare visar undersökningen på att 72 procent anser att deras integritet helt eller delvis är mycket viktig och att de inte vill att myndigheter och internetleverantörer ska kunna se vad de skriver eller sparar för filer.

Däremot kan 60 procent delvis eller helt tänka sig att ge upp sin integritet för att hjälpa polisen. Men 56 procent instämmer helt i att deras data enbart ska kunna lämnas ut vid brottsmisstanke.

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ och bygger på drygt 1 000 intervjuer gjorda under april.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret