Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Ylva Johansson presenterade på onsdagen förslag för att skydda barn från övergrepp på nätet.

Ylva Johansson till sexförbrytare: Vi kommer efter er

BRYSSEL 11 maj 2022

Nya EU-regler ska förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet föreslår EU-kommissionen. 

– Det här är en omvälvande europeisk lagstiftning som ska hjälpa polisen att åtala fler kriminella och skydda utsatta barn, säger ansvarig EU-kommissionär Ylva Johansson.

EU-kommissionen lade på onsdagen fram ett förslag på ny lagstiftning som syftar till att stoppa bilder och filmer av sexuella övergrepp mot barn på internet. 

– Det här kommer att göra EU världsledande i kampen mot sexuella övergrepp på internet, sade ansvariga EU-kommissionär Ylva Johansson när hon presenterade förslaget på onsdagen. 

Bland annat föreslås teknikföretag att bli skyldiga att upptäcka, blockera och ta bort foton och videor med sexuella övergrepp mot barn på sina tjänster och att rapportera materialet till brottsbekämpande myndigheter.

Företag ska också genom domstolsbeslut tvingas att söka efter kränkande material eller tecken på så kallad grooming – där vuxna tar kontakt med barn i sexuella syften – på sina tjänster med hjälp av tekniker som artificiell intelligens. 

Kommissionen föreslår också att sätta upp en ny EU-byrå med säte i Haag, med uppdrag att förebygga och motverka sexuella övergrepp mot barn. Tillsammans med Europol skulle den samordna och spåra användningen av bilder på övergrepp i EU-länder.

Ylva Johansson riktade sig på onsdagen direkt till de barn som är fast i övergrepp och till de som vet att deras livs värsta stund fortfarande delas på internet. 

– Det är inte ert fel. Ni är inte ensamma. Det här förslaget handlar om att skydda er, rädda er, hjälpa er. Ni ska inte behöva leva om era mardrömmar igen. 

Ylva Johansson hade också ett meddelande till förövarna: 

– Vi kommer efter er.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret