Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alice Bah Kuhnke (MP) gläds över att parlamentet enats kring direktivet om våld mot kvinnor och våld i hemmet.

EU-parlamentet vill ha samtyckeslag efter svensk modell

BRYSSEL 29 juni 2023

Sex utan samtycke ska klassas som våldtäkt – det vill EU-parlamentet som tog ställning till ett omfattande paket om könsbaserat våld på onsdagen. Men den svenska lagen om att kriminalisera sexköp och hallickar fick däremot inte gehör.

– Detta är ett steg framåt i kampen mot det könsbaserat våldet i EU, säger Evin Incir (S) som varit en av Europaparlamentets huvudförhandlare för fastställa parlamentets majoritetsuppfattning inför de slutliga förhandlingar som nu ska inledas med ministerrådet .

– Var tredje kvinna i EU har någon gång varit utsatt för sexuellt eller fysiskt våld så det är verkligen en pandemi som pågår och som inte har bekämpats med full kraft.

Lagförslaget, som EU-kommissionen presenterade förra året, handlar om att få till stånd mer enhetliga lagar gällande mäns våld mot kvinnor inom EU då de idag spretar och ser väldigt olika ut från land till land. Europaparlamentet har på onsdagen enats bland annat om att man vill bekämpa sexuella trakasserier på arbetsplatserna, om att kriminalisera könsstympning och att arbeta mer aktivt mot nätbaserat våld mot kvinnor.

Parlamentet har också ställt sig bakom kommissionens förslag om att införa en samtyckeslag, likt den som har gällt i Sverige i fem år, på EU-nivå. Parlamentet vill också att en sådan lag ska räkna hot och rädsla till de faktorer som inte möjliggör samtycke.

– Det är klart oerhört stort och en stolthet som svensk och miljöpartist att samtyckeslagen också omfattas av den här lagen som parlamentet ställt sig bakom. Det har varit en lång och hård kamp i den svenska kontexten och nu finns det en chans att det blir lagstiftning också i hela EU, säger Alice Bah Kuhnke (MP), som sitter i de två utskotten som antog lagen.

När det gäller den svenska sexköpslagen vann den dock inte gehör i parlamentet, som inte ställde sig bakom en kriminalisering av varken sexköpare eller hallickar. Alice Bah Kuhnke var besviken på att hon inte fick med sig alla parlamentariker i den gröna gruppen.

– Många progressiva politiker ser det som en frihetsfråga. De är ytterst progressiva i andra frågor men när vi talar om klass, rasism och om hur kvinnor utnyttjas då ser de det som en rättighetsfråga om att kunna välja sin väg i livet. För mig är det helt oacceptabelt och en kamp jag tar varje dag.

Till skillnad från EU-parlamentet har EU-ländernas regeringar enats om att de inte vill se en samtyckeslag som en del av direktivet om våld mot kvinnor och både Evin Incir och Alice Bah Kuhnke kritiserar den svenska regeringen som var ordförandeland i ministerrådet när direktivet antogs.

– Den svenska regeringen tog inte kampen när ministerrådet skulle anta sin position utan tvärtom vek de ner sig ännu en gång inför de krafter som framförallt representeras av Polen och Ungern. Så det kommer bli tufft, säger Bah Kuhnke.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret