Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frankrikes EU-minister Laurence Boone. Arkivbild.

Franskt förslag vill skärpa korruptionsbekämpningen i EU

BRYSSEL 31 oktober 2023

Frankrike driver på för ett nytt oberoende organ som ska granska för att förebygga intressekonflikter och mutskandaler i EU.

EU har under det senaste året hamnat i rampljuset för två misstänkta korruptionskandaler. Den första där en rad EU-parlamentariker och deras medhjälpare anklagas för att ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko för att driva deras intressen. I den andra avslöjades att högt uppsatta EU-tjänstemän fått betalresor till Qatar samtidigt som de förhandlare avtal med landet.

EU-kommissionen har föreslagit att inrätta en etikkommitté för att förhindra att så sker i framtiden. Men den franska EU-ministern Laurence Boone tycker inte att den är tillräckligt ambitiös och föreslår istället ett nytt oberoende organ som ska granska politiker och tjänstemän på EU-nivå.

– Vi behöver en oberoende myndighet med verkliga kontrollmöjligheter för att förhindra nya skandaler. Vi måste återupprätta medborgarnas förtroende för [EU-] institutionerna, sade Laurence Boone till Politico.

Enligt henne skulle en sådan EU-granskare kunna bygga på den franska Höga myndigheten för transparens i offentligheten som bland annat granskar statstjänstemäns bankkonton, tillgångar och inkomster för att se till att de inte finns några intressekonflikter. Myndigheten kan även hänskjuta till åklagare fall där öppenhetsreglerna inte efterlevs.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret