Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-domstolen gav Sverige i veckan en bot på 100 miljoner kronor för att landet dröjt fem år med ett inför ett skärpt skjutvapensdirektiv.

Viktigast i veckan: Ukraina på vägen till EU – Sverige dömt för fördragsbrott

STOCKHOLM 11 november 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

I onsdags föreslog EU-kommissionen medlemsländerna att Ukraina och Moldavien ska ges grönt ljus att, efter vissa åtgärder, börja sina förhandlingar för ett framtida EU-medlemskap. Ungern tog genast tillfället i akt att vetohota hela processen “Medlemskapsförhandlingar får inte inledas, sade premiärminister Orbán på fredagen. Samtidigt krävde han att få tillgång till de EU-miljarder i stöd som stoppats i väntan på att en rad demokratiska brister åtgärdats i Ungern. 

Sverige led på torsdagen ett svidande nederlag i EU-domstolen och fick böta 100 miljoner kronor för att fem år för sent infört EU:s skärpta vapendirektiv. Ett allvarligt brott anser EU-domstolen som tillägger att det svenska agerandet riskerar "allmän säkerhet och skydd mot gränsöverskridande brottslighet". En allvarlighet som enligt domstolen stärks av att Sverige är bland dem som hårdast drabbats av skjutvapenvåld i EU. En genomgång av alla EU-domar mot Sverige visar att landet tidigare fällts 16 gånger i EU-domstolen för att regering och riksdag inte i tid har genomfört de EU-lagar som svenska ministrar varit med och beslutat om i Bryssel. 

Det kan också noteras:

… att EU missar alla sina klimatmål för 2030, enligt en prognos från EU:s miljöbyrå. Samma analys visar att Sverige hittills varit bäst i EU på att minska utsläppen av växthusgaser.

… att Europeiska Centralbanken, ECB, tror att den genomsnittliga inflationen i eurozonens 20 EU-länder, kommer att nå målet om runt 2 procent prisökningar 2025.

… att Italien kommer att bygga två asylcenter i Albanien för att ta emot upp till 36 000 migranter per år av de som försöker nå EU sjövägen. Även Tyskland överväger utländska asylcenter.

… att EU-kommissionen kommer att ha ett rättsstatligt öga på de kommande och hårt kritiserade spanska amnestilagarna, som är en del av en regeringsbildningsuppgörelse mellan Socialdemokraterna och katalanska separatister i det spanska parlamentet. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret