Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Veckans EU-toppmöte beslutade att låta Ukraina och Moldavien inleda förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap. Men EU-vägen är lång med 35 olika förhandlingsområden omgärdade av minst 72 vetotillfällen för kritiska EU-länder.

Viktigast i veckan: Ukraina ett nytt steg närmare EU – gigarbetare ges anställningsrättigheter

STOCKHOLM 16 december 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Efter att man lyckats få den ungerske premiärminister Viktor Orban att lämna toppmötesrummet kunde övriga EU-ledare på torsdagen besluta att låta Ukraina inleda medlemskapsförhandlingar. Men Orban lär återkomma vid något av de minst 72 vetotillfällen som förhandlingsprocessen bjuder på, för att hindra Ukraina att nå sitt EU-mål.

Ungern, som fått mest EU-stöd av alla i förhållande till landets ekonomi, lade på torsdagen sitt veto mot att ekonomiskt hjälpa det svårt krigsdrabbade grannlandet Ukraina undan en möjlig statsbankrutt. Frågan om EU-stöd till Ukraina ska dock upp igen vid ett extramöte i januari.

Förhandlare från EU-parlamentet och ministerrådet blev på onsdagen överens om nya regler som kan innebära att upp till 5,5 miljoner arbetstagare som idag betraktas som egenföretagare ska ses som anställda och ges motsvarande rättigheter. Medan Europafacket nu ser slutet på “en vilda västern på arbetsmarknaden” gav svenska EU-politiker reformen tummen ner med hänvisning till den svenska modellen.

Det kan också noteras:

… att det folkliga stödet i EU för ett ukrainskt EU-medlemskap fortsatt är högt – 63 procent och att 56 procent vill se EU-stöd för att återuppbygga landet.

… att efter att Ungern backat och, enligt EU-kommissionen, infört vissa reformer för att stärka rättsstaten, gavs grönt ljus till utbetalning av ett tidigare pausat EU-stöd på drygt 10 miljarder euro.

 … att en internationell överenskommelse på klimatmötet COP28 i Dubai i veckan pekat ut behovet av att minska användningen av fossila bränslen "på ett rättvist, ordnat och jämlikt sätt".

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret