Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-nämndens vice ordförande Matilda Ernkrans (S) i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.

Statsministern: Fortsatt oklart om Ukrainastöd – S efterlyste en plan B

STOCKHOLM 31 januari 2024

När riksdagen, inför torsdagens EU-toppmöte, diskuterade EU:s Ukrainastöd och kriget i Gaza hettade det till mellan statsministern Ulf Kristersson och socialdemokraternas Matilda Ernkrans. 

Sveriges linje inför torsdagens toppmöte i Bryssel diskuterades under EU-nämndens onsdagsmöte i riksdagen. 

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade att han på toppmötet ska försöka få Ungern att acceptera ett nytt Ukrainastöd, något som Ungern stoppade vid förra toppmötet. Att alla 27 länder når enighet i frågan tyckte han var viktigare än formen för hur pengarna ska betalas ut.

– Vi kommer tycka att så långsiktigt som möjligt och så mycket säkerhet och så lite osäkerhet som möjligt är bättre. Men det klart att vi kommer vara beredda att ställa upp på det som kan vinna stöd hos alla 27 länder vad gäller formen, sade Ulf Kristersson och nämnde som exempel om stödet på 50 miljarder euro bara ska beslutas för ett år i taget eller tas för fyra år, enligt förslaget. 

Matilda Ernkrans (S) ifrågasatte varför Ulf Kristersson och regeringen inte redan nu tagit fram en plan B, en lösning som gör att Ukraina kan få pengarna snabbt även om Ungern säger nej. Hon påpekade att statsministern tidigare sagt att Ukrainas pengar tar slut redan i mars.

– Varför har Sverige inte förberett sig, drivit på och ägnat veckorna under jul och nyår åt att få ihop en överenskommelse åtminstone med stöd ifrån hemmaplan som skulle kunna läggas fram på bordet, i fall man inte når enighet. [Då kunde man snabbt] gå fram med ett beslut som i alla fall 26 länder kan stå bakom, sade Matilda Ernkrans.

Statsminister Ulf Kristersson garanterade att de både politiskt och på tjänstemannanivå visst jobbat hårt med att få till en överenskommelse under de senaste veckorna, men att han ändå inte kan garantera resultatet av morgondagens toppmöte.

– Jag kommer inte förhandla det publikt, det är väl enda nackdelen i de här sammanhangen jag kan inte svara på hur olika scenarion kommer gå till. Men antingen blir vi eniga eller så blir vi det inte, sade Ulf Kristersson.

Även situationen i Mellanöstern och Gaza ska diskuteras på toppmötet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet krävde att EU skulle ta ställning för omedelbart eldupphör i Gaza.

– Inte minst kvinnor och barn lider oerhört och vi vill att det tas upp under toppmötet och att Sverige driver kravet på ett omedelbart eldupphör. Är inte det statsministerns avsikt så lämnar vi in en avvikande ståndpunkt i frågan, sade Matilda Ernkrans. De tre partierna fick dock inget gehör i frågan och lämnade en reservation till protokollet.

EU-toppmötets punkter 1 februari 2024

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret