Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns primärminister Viktor Orbán i en separat förhandling inför EU-toppmötet med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Frustrerade EU-ledare på väg in på toppmöte: Orbáns veto oacceptabelt

BRYSSEL 1 februari 2024

EU-ledarna hoppas fortfarande på en uppgörelse om en stor stödfond till Ukraina som alla medlemsländerna kan ställa sig bakom. Men än det oklart om de lyckas få med sig Ungerns blockerande premiärminister Viktor Orbán. På vägen in på torsdagens toppmöte skrädde inte vissa regeringschefer med orden i sin kritik mot den ungerske ledarens ageranden.

EU-ländernas högsta politiska ledare träffas i dag torsdag i Bryssel för att försöka övertyga Ungerns premiärminister Viktor Orbán att ställa sig bakom den budgetuppgörelse övriga 26 medlemsländer enades om i december. I uppgörelsen finns en fond på 50 miljarder euro i bidrag och lån till Ukraina.

Ukrainas behov av finansiellt stöd är stort. Redan i mars beräknas Ukraina stå utan pengar om inte stödfonden kommer på plats.

Irritation

På väg in på EU-toppmötet var flera ledare tydligt frustrerade över att Orbán åter blockerar en uppgörelse.

– Jag kan inte förstå och jag kan inte acceptera detta mycket märkliga och mycket egoistiska spel av Viktor Orbán. [Hans] ståndpunkt ett hot mot vår säkerhet, det är något så uppenbart och samtidigt oacceptabelt, sade Polens premiärminister Donald Tusk.

Estlands premiärminister Kaja Kallas menade att Ungern håller på med utpressning mot övriga medlemsländer.

– Viktor vill definitivt vara i centrum för uppmärksamheten varje gång vi är här. Men det borde inte vara så här, sade Kallas som tillade att hon diskuterat med andra ledare möjliga sätt att bryta mönstret med ungerska blockeringar.

Finlands statsminister Petteri Orpo kallade Orbáns veto oacceptabelt.

– Vi är redo att förhandla men våra värderingar är inte till salu. Det är oacceptabelt att ett land kan blockera ett sådant viktigt beslut, sade Orpo.

– Jag är verkligen mycket frustrerad över det, och jag tror att alla andra regeringschefer också är det, sade Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte pekade ut två viktiga anledningar till att nå en uppgörelse med alla: dels att det är "ytterst komplext" att få fram stöd till Ukraina utanför EU-systemets ramar, dels att visa omvärlden att EU faktiskt står enat.

Rutte sade sig vara "försiktigt optimistisk " om att en lösning kan nås men att det fortfarande står skrivet i stjärnorna.

– Det kan mycket väl bli så att jag står här i kväll och att det är ett totalt misslyckande. sade Rutte.

Ingen plan B – eller?

Alla EU-ledare som valde att stanna till utanför möteslokalen och svara på journalisternas frågor menade att målet är att nå en uppgörelse som alla 27 medlemsländer kan ställa sig bakom.

– Jag kommer att göra allt jag kan, tillsammans med många andra, för att möjliggöra en uppgörelse bland 27, sade den tyske förbundskanslern Olaf Scholz.

Både Polens Donald Tusk och Belgiens premiärminister Alexander De Croo sade att det inte finns någon plan B på bordet. Statsminister Ulf Kristersson menade att det visst finns alternativa utvägar vid ett fortsatte ungerskt veto.

– Vi har alla alternativ på bordet, sade Kristersson.

Han räknade med "svår dag" för EU-ledarna och enligt honom fanns det vid mötets start vid tiotiden på torsdagen "ingen samlad bild" över utsikterna och att diskussioner pågår i kulisserna.

Kompromissförslag ifrågasätts

Stödpaketet till Ukraina är värt upp till 50 miljarder euro under en fyraårsperiod. En kompromiss som Ungern ska ha förespråkat är att införa en möjlighet att varje år under den perioden ta ett nytt beslut om fortsatt stöd med enhällighet. Flera ledare invände dock mot ett sådant upplägg med motiveringen att det skulle ge Viktor Orbán ytterligare möjlighet utpressa övriga unionen.

– Jag håller inte med om att vi varje år måste ta ett beslut. Det gör allt mer förutsägbart för Ukraina, sade Evika Siliņa, Lettlands premiärminister.

Ulf Kristersson förespråkade ett "långsiktigt och enigt" stöd till Ukraina.

Den danska statsminister Mette Frederiksen sade att någon typ över uppgörelse för att stötta Ukraina måste till.

– Vi kan i mina ögon inte gå härifrån i dag utan att vara säkra på att det finns pengar till Ukraina. Exakt hur vi gör det är lite för tidigt att säga, sade Frederiksen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret