Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charlies Michel på väg till fredagens presskonferens efter avslutat EU-toppmöte i Bryssel.

Viktigast i veckan: EU skärper tonen mot Israel – ryska ränteinkomster ska konfiskeras

STOCKHOLM 23 mars 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

EU-toppmötet skärpte på torsdagen tonen mot Israel i de pågående konflikterna i Gaza och på Västbanken. EU-ledarna sade att de var “djupt oroade över den katastrofala humanitära situationen i Gaza” och att det finns en överhängande risk för hungersnöd om inte hjälp når fram. De uppmanade Israel att inte genomföra en markinsats i Rafah i Gaza och manade till “en omedelbar humanitär paus som leder till en hållbar vapenvila”. De uppmanade även Israel att upphäva beslut om att utvidga olagliga bosättningar på Västbanken och fördömde våld från extremistiska bosättare.

Toppmötet godkände också förslaget att konfiskera räntan på statliga ryska banktillgångar i EU och ge den till Ukraina – här hade Sverige dock velat gå längre och utreda hur EU också kunde använda själva banktillgångarna på 200 miljarder euro som hjälp till Ukraina.

EU-kommissionen lade på onsdagen fram en handlingsplan om hur man i unionen ska hantera arbetskrafts- och kompetensbrist. Bland annat ska fler som inte jobbar hjälpas in på arbetsmarknaden. EU listar 42 bristyrken, se hela listan.

Det kan också noteras:

… att Sverige har gått med på att begränsa frihandeln för Ukraina till EU när det gäller vissa jordbruksprodukter, något som oppositionen kritiserar och regeringen försvarar
… att Sverige 2023 var EU-landet med flest patentansökningar per invånare
… att riksbankerna i Tjeckien och Schweiz sänkte räntan.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret