Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Sverige på väg att godkänna begränsning av frihandel för Ukraina

22 mars 2024

Enligt uppgift till Europaportalen på fredagen har ledamöterna i riksdagens EU-nämnd fått eftermiddagen på sig att skriftligt godkänna de nya och försämrade handelsvillkoren för Ukraina när det gäller export av jordbruksprodukter, en av landets största sektorer, till EU-länderna. Europaparlamentet och ministerrådet blev preliminärt överens i onsdags att införa en “nödbroms” som utlöser tullar på en rad jordbruksprodukter om det blir mer än vad Ukraina sålde till EU i genomsnitt under 2022–2023. Trots att Sverige är uttalad frihandelsvän och stödjer Ukraina på flera sätt vill regeringen att riksdagen godkänner handelsavtalet, något som oppositionen vänder sig emot.

– Ukraina ska inte behöva betala priset för att ge omsorg om EU:s bönder. Det finns andra vägar för att ge EU:s bönder goda villkor, säger Matilda Ernkrans (S), EU-nämndens vice ordförande till Europaportalen.

Enligt Matilda Ernkrans har regeringen inte varit öppen med vilken linje Sverige drivit i Bryssel och inte heller har några ministrar informerat om det i EU-nämnden vilket man är skyldig att göra.  

– Frågor har ställts om detta till statsministern och landsbygdsministern utan att några besked getts. Inte heller handelsministern har tagit initiativ till att ge riksdagen information. Vi anser därför att detta beslut inte ska antas på detta sätt, säger Matilda Ernkrans. 

Sent på fredagskvällen bekräftade EU-minister Jessika Roswall (M) uppgifterna om det svenska ställningstagandet.

– Ukraina har nu fullt tillträde till EU:s marknad, med några få undantag. Sverige har hela tiden arbetat hårt för att restriktionerna ska vara så begränsade som möjligt, sade Roswall i ett uttalande till Europaportalen. 
 
Vad är motiveringen till att Sverige ska godkänna de nya handelsvillkoren för Ukraina?
 
– Det viktigaste var att få en förlängning av handelslättnaderna för Ukraina på plats, och där har vi varit framgångsrika. Alternativet hade varit förödande för Ukraina, sade Jessika Roswall.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret