Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Johan Lindholm, Byggnads, menar att det är dags att gå från ord till handling och politiskt motverka arbetslivskriminalitet i EU.

Gästkrönika: Praktisk EU-politik ger förtroende

15 maj 2024 | Johan Lindholm

Arbetslivskriminalitet är ett utbrett problem över hela Europa, och det krävs gemensamma åtgärder för att bekämpa det. I byggbranschen skapar de en giftcocktail som leder till dumpade villkor, sämre byggkvalitet och farligare arbetsplatser. Genom konkreta motåtgärder kan EU bli relevant för fler. För glöm inte, för väljarna är det handlingarna som räknas, inte orden. Det skriver gästkrönikören Johan Lindholm, ordförande LO.

EP-valet står för dörren och nu precis som tidigare år försöker kandidater från alla möjliga partier bräcka varandra med stora ord om demokrati och välstånd. Allt detta är naturligtvis viktigt och i allra högsta grad relevant. Men det riskerar falla för döva öron om man inte samtidigt visar konkreta handlingar och lösningar.

Kort sagt, vill man få LO-medlemmens röst har jag ett tips: Prata politik i praktiken.

I byggbranschen är EU-politiken (eller kanske snarare bristen på den) mer än bara en abstrakt idé – den är en daglig realitet.

Vi ser det varje dag, både på våra egna arbetsplatser och på bygget tvärsöver gatan. Underentreprenörer som verkar jobba dygnets alla timmar. Anställda av bemanningsföretag som ingen tidigare hört talas om. Arbetstagare som varken har fått säkerhetsgenomgångar eller moderna verktyg anpassade för jobbet.

En giftcocktail

Allt detta skapar en giftcocktail som leder till dumpade villkor, sämre byggkvalitet och farligare arbetsplatser. Förödande för vår bransch och i förlängningen hela Sverige.

De politiker som visar att de också ser de här problemen, och kan presentera konkreta lösningar för att städa upp branschen. De ökar också sina chanser att få byggnadsmedlemmarnas uppmärksamhet och kanske även röst.

För byggnadsarbetare är det självklart att när problemen är internationella, måste även lösningarna vara det. Här kan EU blir relevant i deras vardag. Genom konkreta åtgärder, såsom begränsning av antalet underentreprenörer vid offentliga upphandlingar och främjande av egenanställd personal, kan arbetslivskriminaliteten bekämpas effektivt.

Ett europeiskt näringsförbud behövs

Vi måste också se till att företag som missköter sig i ett land inte kan fortsätta verka i ett annat land. Ett europeiskt näringsförbud skulle vara ett effektivt verktyg för att porta de kriminella från arbetsplatserna.

Kan politikerna visa att det här inte bara är önskvärt, utan även genomförbart. Då blir det också intressant för Byggnads medlemmar att ta sig till valurnorna.

Arbetslivskriminaliteten är inte någon liten nisch-fråga. Det är något som berör oss alla. Varje år kostar arbetslivskriminaliteten samhället miljardbelopp och hotar både arbetstagarnas villkor och de seriösa företagens överlevnad.

Detta är inte heller en fråga enbart för Sverige. Arbetslivskriminalitet är ett utbrett problem över hela Europa, och det krävs gemensamma åtgärder för att bekämpa det. Genom samarbete inom Europeiska bygg- och träfacket (EFBWW) driver Byggnads kampanjen "Limit subcontracting" för att adressera dessa utmaningar på en europeisk nivå.

Min uppmaning är enkel, gör politiken relevant så kommer ni också höja valdeltagandet, stärka demokratin och förtroendet för de demokratiska institutionerna.

För glöm inte, för väljarna är det handlingarna som räknas, inte orden.

Johan Lindholm
Gästkrönikör
LO-ordförande

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret