Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade i veckan den georgiska regeringen att skrota den kritiserade så kallade agentlagen. Arkivbild.

Viktigast i veckan: Pressfriheten minskar – tre partier nära åka ur

STOCKHOLM 4 maj 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Enligt Reportrar utan gränser försämrades pressfriheten i Europa under 2023. Antalet EU-länder där pressfriheten befinner sig i “problematiskt situation” har på ett år ökat från sju till nio. I endast sju EU-länder klassas pressfriheten som "bra", däribland de nordiska länderna.

Två opinionsundersökningar i veckan, Novus och Indikator visade att två partier KD och L riskerar att åka ur EU-parlamentet, även C ligger nära fyraprocentsspärren. Två partier, S och SD, går mest fram i synnerhet S. Inget av småpartierna som nya Folklistan får mer än 0,5 procent. För hela Europaparlamentet visar två mätningar just nu, enligt Politico och Euractiv, att den breda mitten; konservativa, liberaler och socialdemokrater, behåller makten efter valet.

Ukrainska myndigheter har identifierat nära 20 000 ukrainska barn som olagligt bortförda av Ryssland, endast 388 barn har hittills kommit tillbaka. För detta misstänkta krigsbrott är Rysslands diktator Vladimir Putin internationellt efterlyst sedan förra året.

Se Europaportalens EU-valsida: fakta, intervjuer och opinionsundersökningar.

Det kan också noteras:

… att Nato på torsdagen pekade ut och fördömde fientliga ryska aktiviteter i sju länder. Utöver det rapporterades att flera ryska agenter avslöjats i Norge.

… att diskussionen om EU:s nästa flerårsbudget från 2028, som brukar engagera debattörer, öppnades i måndags med att EU:s budgetchef Johannes Hahn efterlyste en mer behovsstyrd och flexibel framtida budget.

… att kandidatlandet Georgien varnades i veckan av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att anta den så kallade agentlagen riktad mot oppositionen: “Georgien befinner sig vid ett vägskäl”, sade hon.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret