Sex svenskar fick förtroende att leda EU-utskott
BRYSSEL 23 juli 2024Extremhögern blev utan uppdrag när EU-parlamentets utskott röstade fram sina ordförande och vice ordförande för de kommande åren. 6 av de 21 svenska parlamentarikerna fick förtroende vilket var den delat högsta utdelningen bland medlemsländerna.
I dag tisdag höll de 20 ständiga utskotten i EU-parlamentet sina konstituerande möten. Ledamöterna valde utskottens respektive ordförande och fyra vice ordförande vardera. Uppdragen utsågs genom omröstning och ett samarbete mellan de fyra partigrupperna konservativa EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE och gröna gruppen gjorde att de två högerextrema grupperna PfE och ESN inte fick en enda ordförande- eller vice ordförandepost.
Ordföranden och de vice ordförandena utgör tillsammans utskottets presidium med uppgift att se till att arbetet i utskottet fungerar väl.
Sex svenskar valdes
Flest uppdrag som ordförande eller vice ordförande i utskotten fick Tyskland och Italien med 14 respektive 13 poster. Men i förhållande till antalet parlamentariker som varje medlemsland har gjorde Sverige tillsammans med Estland bäst ifrån sig. I båda länderna blev över var fjärde ledamot framröstad till en post. (Artikeln fortsätter under grafiken.)
De sex svenskarna som blir vice ordförande i något av de 20 ständiga utskotten de kommande 2,5 åren med möjlighet till förlängning är:
- Karin Karlsbro (L): 3:e vice ordförande i utskottet för internationell handel
- Charlie Weimers (SD): 2:a vice ordförande i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och inrikes frågor
- Johan Danielsson (S): 1:a vice ordförande i utskottet för sysselsättning och sociala frågor
- Isabella Lövin (MP): 1:a vice ordförande i utskottet för utveckling
- Abir Al-Sahlani (C): 3:e vice ordförande i utskottet för utveckling
- Jessica Polfjärd (M): 4:e vice ordförande i utskottet för fiskeri
Fyra 4:e vice ordförande återstår att utses vilket väntas ske efter sommaruppehållet.
Ingen svensk ordförande
Sverige har tidigare ofta haft minst en utskottsordförande. Så blev inte fallet denna gång. Flest ordförandeposter fick Tyskland följt av Spanien.