Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Johan Danielsson (S) vill komma åt brottslingars företag och Tomas Tobé (M) vill stärka EU:s polisbyrå Europol.

Svenska EU-politiker vill se mer samarbete mot kriminella

BRYSSEL 20 september 2024

I veckan debatterade EU-parlamentarikerna organiserad brottslighet. Flera svenska ledamöter betonade behovet av starkare lagar, ökat internationellt samarbete och strängare ansvar för digitala plattformar. – Vi måste se till att brott aldrig lönar sig och att brottslingar hamnar där de hör hemma – i fängelse, sade Tomas Tobé.

I onsdags debatterade EU-parlamentarikerna hotet från organiserad brottslighet.

Tomas Tobé från Moderaterna underströk att den organiserade brottsligheten är ett stort hot mot den inre säkerheten i EU. Han vill stärka EU:s polisbyrå Europols mandat och göra den till en operativ polisbyrå. Även Eurojusts och den Europeiska åklagarmyndigheten bör få mer resurser för att ställa brottslingar inför rätta.

– Vi måste se till att brott aldrig lönar sig och att brottslingar hamnar där de hör hemma -- i fängelse, sade Tomas Tobé som vill att brottsbekämpning ska vara högsta prioritet för den kommande EU-kommissionen.

Johan Danielsson från Socialdemokraterna lyfte fram problemet med kriminella företag och hur dessa utnyttjar människor. Han föreslog att EU måste göra mer för att städa upp på arbetsmarknaden, uppdatera upphandlingsregler och införa ett gemensamt näringsförbud i EU.

– Ska vi bekämpa den organiserade brottsligheten måste vi också bekämpa det kriminella företagandet, sade Johan Danielsson.

Sverigedemokraten Charlie Weimers betonade vikten av att stärka lagar och skydd för visselblåsare samt att öka internationellt samarbete för att bekämpa gränsöverskridande kriminella organisationer.

Han lyfte fram framgången med att knäcka kommunikationsplattformen "Ghost" som ett exempel på ett effektivt mellanstatligt samarbete. Weimers vill se hårdare lagar mot organiserad brottslighet och starkare skydd för visselblåsare från brottslig verksamhet.

– Det är dags att sluta vara mjuka när det gäller brottslighet. Låt oss göra Europa säkert igen, sade Charlie Weimers.

Evin Incir från Socialdemokraterna pekade på hur organiserad brottslighet påverkar unga och utnyttjar digitala plattformar för rekrytering. Hon föreslog strängare lagar för att hålla sociala medier ansvariga och inrätta ett europeiskt expertcentrum mot narkotika och vapensmuggling.

– Barn skjuter barn i våra samhällen i dag. Det är en krissituation. Vi har ett ansvar att agera nu, sade Evin Incir.

Karin Karlsbro från Liberalerna förespråkade, likt Tomas Tobé, en gemensam europeisk polisstyrka som kan bedriva förundersökningar och utreda grova brott över nationsgränserna.

– Vi liberaler vill att den här mandatperioden ska bli startskottet för en gemensam europeisk polisstyrka, för tillsammans knäcker vi gängen och försvarar friheten och tryggheten i Europa, sade Karin Karlsbro.

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret