Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s nästa flerårsbudget kan komma att villkora fler EU-stöd med att medlemsländerna följer rättsstatens principer. Arkivbild.

EU planerar stärkt demokratiförsvar

BRYSSEL 2 oktober 2024

Efter svensk förebild vill EU-kommissionen införa ett nytt demokratiförsvar mot utländska påverkansförsök. EU-stöd ska i högre grad kopplas till att medlemsländerna lever upp till rättsstatens principer.

Europaportalen fortsätter sin miniserie om vilka konkreta förslag och initiativ som väntas komma från EU-kommissionen de kommande fem åren. Vilka dessa är framgår av de 26 uppdragsbrev som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skickat till medlemsländernas kommissionärskandidater.

I denna sista artikel ligger fokus på bland annat demokrati, rättsstat och migration. Se hela artikelserien här.

EU-kommissionen vill införa ett nytt "demokratiförsvar" för att motverka hot mot demokratin, såsom falsk information och utländsk påverkan. Kommissionen planerar också att stärka sin årliga granskning av hur medlemsländerna följer rättsstatens principer och koppla detta till möjligheten att få EU-pengar.

När det gäller asyl och migration ligger fokus på att genomföra den överenskomna asyl- och migrationspakten och se till att fler personer som inte får vistas i EU faktiskt avvisas.

I rättsliga frågor vill kommissionen bland annat skydda konsumenter bättre men också göra det lättare för innovativa företag att växa genom gemensamma regler i hela EU.  

Demokrati

Ursula von der Leyen vill skapa ett nytt "demokratiförsvar" för att hantera de största hoten mot demokratin i medlemsländerna. Detta ska ske efter förebild från bland annat svenska Myndigheten för psykologiskt försvar. Man vill bekämpa falsk information och utländsk påverkan på ett bättre sätt, samt skydda val och politiker från hot. EU planerar också att stödja fria medier och journalister mer, och samarbeta närmare med organisationer i samhället som jobbar för demokrati.

Rättsstatens principer

Dokumentet föreslår att EU ska förbättra sin årliga granskning av hur medlemsländerna följer rättsstatens principer och lägga till en del som rör inre marknaden och hur brott mot rättsstatens principer påverkar företag som verkar gränsöverskridande. von der Leyen vill även att den så kallade villkorsmekanismen i EU:s nästa flerårsbudget gäller för alla typer av EU-stöd. 

Kommissionen vill också bekämpa korruption bättre och informera medborgarna om varför rättsstaten är viktig. Dessutom vill EU samarbeta mer med andra internationella organisationer för att stärka rättsstaten.

Migration

Detta område går främst ut på att se till att EU:s nyligen överenskomna asyl- och migrationspolitik genomförs. Kommissionen vill skapa ett bättre system för att skicka tillbaka personer som inte har rätt att stanna i EU, samtidigt som människosmuggling ska bekämpas hårdare. 

Kommissionen planerar också att förbättra räddningsinsatser till sjöss och samarbeta mer med andra länder om migrationsfrågor. Dessutom vill de skapa fler lagliga vägar för flyktingar och arbetskraftsinvandrare, samt hjälpa dem att bli en del av samhället och arbetsmarknaden.

Rättsliga frågor

Kommissionen vill göra det lättare för innovativa företag att växa genom att skapa gemensamma regler i hela EU. Ett stort fokus ligger på att skydda konsumenter bättre, särskilt på internet och när de handlar i andra EU-länder. EU planerar också att använda mer digital teknik och AI för att göra rättssystemet snabbare och bättre.

Kontakter mellan EU-institutionerna och öppenhet

Kommissionen föreslår att EU-institutionerna ska samarbeta bättre och vara mer öppna. De vill att kommissionen ska prata mer med Europaparlamentet och oftare delta i deras möten. EU planerar också att förbättra hur de arbetar med förslag från parlamentet och vara tydligare med varför de fattar vissa beslut. 

De vill skapa gemensamma regler för hur politiker och tjänstemän ska uppföra sig etiskt. Dessutom vill de göra det lättare för medborgare att förstå hur EU fattar beslut genom att förbättra öppenhetsregistret.

Bedrägeribekämpning

Kommissionen planerar att förbättra hur olika myndigheter samarbetar för att upptäcka och stoppa bedrägerier. De vill också göra det lättare att snabbt ta tillbaka pengar som använts fel. Dessutom vill kommissionen se över och förbättra arbetet hos EU:s antibedrägeribyrå OLAF och samarbeta mer med EU:s åklagarmyndighet.

Ur uppdragsbreven

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret