Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) och Charlie Weimers (SD). Arkivbild.

SD och MP oeniga om Orbáns tal i EU-parlamentet – kritiska mot ungerska ordförandeskapet

BRYSSEL 4 oktober 2024

Både Sverigedemokraternas Charlie Weimers och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är kritiska mot det ungerska ordförandeskapet inför att premiärminister Viktor Orbán kommer till EU-parlamentet. Men de har olika syn på huruvida han borde få tid i talarstolen.

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán kommer i nästa vecka till EU-parlamentet i Strasbourg efter flera förseningar för att redogöra för det nuvarande ungerska ordförandeskapets prioriteringar. Flera partigrupper i EU-parlamentet har arbetat för att Ungern – ett land som i dag inte längre klassas som en demokrati – inte ens borde få ha blivit ordförandeland. Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är en av dem.

– Viktor Orbán är EU:s största antidemokrat som steg för steg har sett till att Ungern inte längre räknas som en fullvärdig demokrati tar plats i talarstolen i parlamentet, sade Bah Kuhnke under en pressträff på fredagen.

Hon pekar på hur Ungern närmat sig Ryssland, underminerat flera demokratiska fri- och rättigheter och underminerat det ungerska civilsamhället under många

– Det är den här långsamma förgiftningen som är så farlig och det är därför det är så farligt att han kommer stå där i talarstolen. Det är därför det är så farligt att Ungern har ordförandeskapet. Han är Putins vän, sade Alice Bah Kuhnke.

Sverigedemokraternas Charlie Weimers sade sig vara kritisk mot det ungerska ordförandeskapet.

– Det har handlat om hans egna självsvåldiga resor till Peking och Moskva som han inte hade backning från övriga medlemsstater. Det handlar om att Ungern är jättemåna om att driva igenom chat control. Vi är inte särskilt imponerade hittills av det som hänt under det ungerska ordförandeskapet, sade Weimers som dock motsatte sig idén att Ungern inte skulle ha fått ordförandeskapet och att Orbáns närvaro i talarstolen ger möjlighet att ställa honom kritiska frågor.

Flera debatter på dagordningen

Under nästa veckas parlamentssession i Strasbourg finns ingen lagstiftning på dagordningen utan endast debatter och omröstningar om resolutioner – viljeyttringar från parlamentarikerna. Bland annat ska ettårsdagen av Hamas attack mot Israel tas upp. Det blir även en debatt om de gränskontroller som flera EU-länder som Sverige och Tyskland har mot andra medlemsländer och hur det påverkar Schengensamarbetet debatteras.

Charlie Weimers pekade på vikten av att kontrollen av EU:s yttre gränser stärks så att länderna kan hålla sina inre gränser öppna.

– När det gäller interna gränskontroller så fördöms det detta från många i Europaparlamentet. Vi har ju från vår sida, Sverigedemokraterna, sagt att vi förväntar oss en dominoeffekt i Europa om det är så att den yttre gränsen inte hålls. Det vill säga svenska gränskontroll mot Danmark, danska mot Tyskland, Tyskland mot sina grannar och till slut så är det gränskontroll genom hela Schengen, sade Charlie Weimers.

Andra debatter på parlamentets dagordning rör ökningen av religiös intolerans i Europa, krisen inom fordonsindustri, hur man kan uppmuntra investeringar i bostäder i medlemsländerna och situationen i Mellanöstern, Sudan och Georgien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret