Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentarikerna Tomas Tobé (M) och Jessica Polfjärd (M). Arkivbild.

Debatt: Jonas Sjöstedt måste välja

Tomas Tobé & Jessica Polfjärd (M) 15 november 2024

I veckan har vänsterns partigrupp i Europaparlamentet föreslagit att Ukraina lägger ned sina vapen och samtidigt passat på att döma ut EU:s sanktioner mot Ryssland. Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet måste nu välja. Vad är viktigast, fortsatt stöd till Ukraina eller att vara en del av en partigrupp som systematiskt och över tid springer Putins ärenden. Det skriver Europaparlamentarikerna Tomas Tobé (M) och Jessica Polfjärd (M).

Det är obegripligt att Vänsterpartiet i Europaparlamentet verkar helt tillfreds med att vara del av en partigrupp där det finns uppenbara proryska intressen. Senast nu i veckan har vänsterns partigrupp föreslagit att Ukraina lägger ned sina vapen och samtidigt passat på att döma ut EU:s sanktioner mot Ryssland. Den svenska vänstern kan inte fortsätta liera sig med Putins bästa vänner om de samtidigt gör anspråk på att med trovärdighet stå med Ukrainas folk. 

Trettiotre månader har förflutit sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tog sin början. Det är månader och år av tragedi och död. Men det är också en tid där Europa och Sverige visat på en relativ stor enighet när det kommer till stöd till Ukraina. Samtliga svenska riksdagspartier erkänner numera vikten av hållfast och långsiktigt stöd till det ukrainska folket i det extremt utsatta läge de befinner sig i.

Om vi däremot backar tillbaka bandet till starten på den fullskaliga ryska offensiven, vårvintern 2022, så ser vi att det inte var så från början. Som svar på den ryska aggressionen klubbade riksdagen den 28:e februari 2022 igenom ett första svenskt stödpaket till Ukraina. Det omfattande bland annat humanitärt stöd, men också skyddsvästar och pansarskott. Det enda partiet som sa nej var Vänsterpartiet. Den veckan antog Europaparlamentet också sin första resolution med anledning av kriget. En resolution som uttryckte bestörtning över den ryska regimens agerande och uttryckte vikten av ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina. Vänsterpartiet vägrade dock, som enda svenska parti, att ställa sig bakom resolutionen.

Att Vänsterpartiet sedan dess ändrat uppfattning är vi de första att välkomna. Och att deras förstanamn i Europaparlamentet – Jonas Sjöstedt – dessutom agerat kraftfullt och engagerat i frågan, i kontrast till sin företrädare, är något positivt. 

Men något skaver samtidigt med Sjöstedts brösttoner. Om nu Ukrainafrågan är så angelägen för Vänsterpartiet som han gör gällande, hur kommer det sig då att Vänsterpartiet är helt tillfreds med att dela partigrupp med partier som gör allt i sin makt för att underminera Europas stöd till Ukraina och förstärka rysk desinformation?

Den här veckan röstade Europaparlamentet om sina förslag vad gäller åtgärder för att stoppa de ryska transporterna av olja genom europeiskt vatten (den så kallade ryska skuggflottan). Tillsammans med partigrupperna ESN (innehållande exempelvis Alternativ för Tyskland) och PfE (innehållande exempelvis ungerska Fidesz) var vänsterpartiets partigrupp ensamma om att inte underteckna resolutionen. Dessutom valde vänstergruppen att lägga ändringsförslag som dels underkänner EU:s sanktioner mot Ryssland och dels föreslår ”eld upphör” (det vill säga uppmana Ukraina att sluta försvara sitt territorium). För oss är det obegripligt att Vänsterpartiet vill vara en del av en partigrupp som agerar på det sättet.

Vänsterpartiet måste nu välja. Vad är viktigast, fortsatt stöd till Ukraina eller att vara en del av en partigrupp som systematiskt och över tid springer Putins ärenden?

Tomas Tobé (M)
Europaparlamentariker

Jessica Polfjärd (M)
Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret