Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen bör inleda rättsprocesser mot Melonis regering och säkra stöd till oberoende journalistik, skriver Vladan Lausevic.

Debatt: Meloni försämrar pressfriheten i Italien

Vladan Lausevic 19 december 2024

Pressfriheten i Italien är under attack. Genom politisk styrning av public service-bolaget RAI och rättsprocesser mot kritiska journalister följer Italien nu samma mönster som tidigare setts i Ungern och Polen. Det skriver Vladan Lausevic.

Sedan Giorgia Meloni tillträdde som Italiens premiärminister 2022 har situationen för pressfriheten och mediernas oberoende försämrats. Genom att skaffa sig mer kontroll över public service-bolaget RAI, driva godtyckliga rättsprocesser mot kritiska journalister och minska utrymmet för oppositionella röster, hotar hennes regering grundläggande demokratiska värderingar och principer. Kritiken från organisationer som Reportrar utan gränser visar att frågan är mycket allvarlig för EU:s framtida utveckling.

Italiens utveckling under ledning av det högerpopulistiska och auktoritär-konservativa partiet Fratelli d'Italia (ECR) är ett ännu exempel på tillbakagångar för demokratin och friheten. Likt som i Ungern använder sig premiärministern Giorgia Meloni av “authoritarian playbook” (ung. “auktoritär handbok”) när auktoritära och populistiska politiker på olika sätt skapar direkt kontroll över stora medier och domstolar. På det sättet blir det lättare att missbruka makten, göra korrumperade saker och försvåra engagemang för politiska motståndare.

Enligt Reportrar utan gränser (RSF) rankades Italien 46 av 180 i deras pressfrihetsindex för 2024, en försämring jämfört med 2023. RSF visar på Meloni regeringens direkta inblandning i medier och juridiska trakasserier av journalister som centrala problem. EU-kommissionens rättsstatsrapport från 2023 underströk också bristerna i Italiens skydd för mediefrihet och rättsstyre.

Det är viktigt att förstå sammanhanget att Italien har hårda lagar för ärekränkning. Tidigare var det vanligare för politiker att kunna stämma medier men den nya utvecklingen är att stämma journalister. Ett lagförslag finns i parlamentet som reformerar hur man kan stämma journalister, men regeringen Meloni har skjutit upp debatten om den hittills.

Melonis regering har bland annat agerat på sätt som omvandlat delar av Italiens medielandskap och koncentrerat makten över viktiga plattformar. Till exempel har public service-bolaget RAI blivit en symbol för regeringens kontroll över medierna. Kritik från fackförbund och journalister beskriver hur politisk styrning påverkar redaktionella beslut, vilket har lett till flera strejker.

Likt som det var i Polen under förra regeringens missbruk av public service kanalen TVP, har RAI i för många invånare i Italien blivit synonymt med “TeleMeloni,” ett verktyg för statligt styrd propaganda. Individer inom RAI som anses kritiska mot regeringen har blivit utsatta för påtryckningar. Utvecklingen i Italien påminner om begreppet “videocracy” (videokrati) och hur den tidigare ökände och populistiske premiärministern Silvio Berlusconi använde sig av medier för sina politiska kampanjer under 2000-talet. 

Ett annat exempel är att Meloni direkt har engagerat sig i kontroverser och processer kring yttrandefriheten. Historikern Luciano Canfora stämdes av Meloni efter att ha kallat henne "ny-nazist" i samband med en analys av hennes politiska rötter. Även om hon senare drog tillbaka åtalet visar det hur regeringen använder rättssystemet för att tysta kritiska röster.

Kritiska journalister har utsatts för rättsprocesser som hotar deras frihet att rapportera obehindrat. Ett av de mest uppmärksammade fallen gäller kände författaren och journalisten Roberto Saviano, som stämts för förtal efter att ha kritiserat Melonis migrationspolitik. Detta skapar en avskräckande effekt och minskar journalisternas möjligheter att granska makten.

Melonis regering har dessutom utnyttjat populistisk retorik för att diskreditera kritiska röster och framställa dem som elitistiska fiender till det italienska folket. Denna odemokratiska taktik, som liknar beteenden från andra högerpopulistiska ledare, försämrar den offentliga debatten och rättfärdigar odemokratiska åtgärder som koncentrerar makt till den populistiska regeringen. Italiens försämrade pressfrihet under Giorgia Melonis regering är en varningssignal för hela unionen.

Den nya EU-kommissionen har, trots Ursula von der Leyens samarbeten och kompromisser med Meloni, fortfarande en avgörande roll i att hantera dessa utmaningar. Kommissionen måste säkerställa att även Italien upprätthåller demokratiska principer, inklusive pressfrihet och yttrandefrihet. Därför bör kommissionen bland annat  driva rättsprocesser mot Melonis regering och säkra stöd till oberoende journalistik.

 

Vladan Lausevic 
Ordförande för föreningen Syntropi 

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret