Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Anders Henriksson, SKR, lyfter fram att demokratin, freden och friheten inte är givna. Därför måste vi arbete mer aktivt för dessa värden i samhället.

Gästkrönika: Gamla sanningar prövas – nya dörrar knackas

19 december 2024 | Anders Henriksson

Året går mot sitt slut, ett år med stor oro i världen och stora förändringar inom EU. Det nya året innebär nya utmaningar och nya möjligheter. Vi behöver tänka nytt och våga knacka på nya dörrar. Det skriver gästkrönikören Anders Henriksson, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

För oss på SKR så är EU i högsta grad inrikespolitik. Det är viktigt att vi inte glömmer bort det. Ungefär hälften av dagordningspunkterna på en fullmäktigedagordning påverkas direkt eller indirekt av EU. Kommuner och regioner spelar en avgörande roll i förverkligandet av EU-lagstiftning. Därför behöver vi göra vår röst hörd kring dess utformning.

Nu ser vi fram emot att få arbeta tillsammans på både nationell och EU-nivå med regeringen, EU-parlamentet och kommissionen kring bland annat miljö- och vattenfrågor och andra ansvarsområden som är viktiga för kommuner och regioner. Inte minst kopplat till det kommunala ansvaret för mark- och vattenanvändning.

Svåra målkonflikter

Kommuner och regioner bedriver ett ambitiöst miljöarbete. Men vi ser också att det finns målkonflikter som ibland är svåra att hantera. Det är viktigt att kommissionens arbete bidrar till att miljön förbättras utan att det blir ekonomiskt och administrativt betungande för kommuner och regioner, och att lagstiftning blir flexibel nog för att ta hänsyn till Sveriges geografiska och klimatologiska förhållanden, det kommunala planansvaret och det lokala och regionala självstyret.

Tillsammans behöver vi kraftsamla på EU-nivå för att få till en fungerande sammanhållningspolitik, och satsningar på miljö och klimat. På hemmaplan behöver vi även fortsätta arbetet om hur vi värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå och vikten av att lokal och regional nivå involveras i regeringens arbetsgrupper om implementering av EU-beslut och regelförenklingar.

Bevaka och påverka

Vi fortsätter vårt bevaknings- och påverkansarbete inom flera områden. Bland annat genom utveckling av alla de digitaliseringsfrågor som kan få ekonomiska och administrativa konsekvenser för kommuner och regioner. Vi fortsätter även att arbeta för att EU:s läkemedelspolitik får ett starkare patient- och vårdfokus. Vi välkomnar också den översyn av EU-direktivet om offentlig upphandling som aviserats under nästa år. I början av årets kommer vi också att lyfta fram vilka frågor som är prioriterade för kommuner och regioner  under året.  

När nu samhällsdebatten, politiken och journalistiken matar diskussionerna om krig, kriminalitet, klimatkatastrofer och konkurrens i världen, så föder det en syn på samhället våra barn och ungdomar växer upp med. Självklart behöver vi ha dessa frågor i fokus, och arbeta för att hitta gemensamma lösningar.

Auktoritära krafter vinner mark

I tider då auktoritära krafter vinner mark, lokalt som globalt, är det viktigt att påminna oss om vad EU i grunden är, nämligen ett fredsprojekt. Demokratin, freden och friheten är värden som vi inte kan ta för givet. Det är inte ett permanent tillstånd, utan något som måste erövras och försvaras av varje generation. Därför tänker jag också att vi behöver våga skifta fokus i vårt språk och aktivt bidra till att arbeta mer fokuserat på freden, demokratin och friheten. När klimathotet växer behöver vi också prata mer om att bygga en hållbar framtid.

Gamla sanningar behöver prövas – och nya dörrar knackas.  

Anders Henriksson
Gästkrönikör
Ordförande Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret