Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan komma att få avgå om Europaparlamentet gör som Sverige och finansminister Elisabeth Svantesson vill och nekar EU-kommissionen ansvarsfrihet för EU-budgeten 2023.

Sverige svänger om nya EU-lån – vill fälla nya EU-kommissionen

18 februari 2025

Säkerhetspolitiska läget gör att Sverige öppnar för EU-lån till försvarssatsningar. Men det allvarliga läget stoppar inte regeringen från att vilja neka den nya EU-kommissionen ansvarsfrihet för den gamla kommissionens synder.

För bara två och en halv vecka sedan markerade statsminister Ulf Kristersson (M) med riksdagen i ryggen ett tydligt svenskt motstånd mot att EU ska ta upp gemensamma lån för att rusta upp det europeiska försvaret. Detta samtidigt som Finland och Danmark signalerade att nya EU-lån var en möjlighet. 

Med hänvisning till världsläget öppnar nu regeringen för att acceptera nya EU-lån.

– I det här läget tror jag inte att man ska utesluta någonting, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) inför EU:s finansministermöte i Bryssel på tisdagen

Utöver en säkerhetspolitisk diskussion ska finansministrarna bland annat rösta om huruvida de skulle rekommendera Europaparlamentet, som tar slutligt beslut, att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för EU:s budget 2023, en budget som innehöll rekordmånga fel – 5,6 procents fel mot accepterade 2 procents fel.  

Omvärldsläget påverkar dock inte Sveriges tradition av att inte vilja ge kommissionen ansvarsfrihet vid alltför många fel i budgeten. 

Om Europaparlamentet gör som Sverige vill hamnar EU sannolikt i en kris och den nya EU-kommissionen som tillsattes i december 2024 tvingas att avgå för en budget som förra kommissionen ansvarade för. 

– Om alla skulle rösta nej så skulle vi då hitta en lösning att kunna gå vidare såklart. Vi måste samtidigt kunna hålla många bollar i luften. Bara för att det är ett svårt läge så innebär det ju inte att man kan ha hur mycket fel som helst, sade Elisabeth Svantesson.

Varför kommer majoriteten av EU-länderna att rösta ja, tror du?

– Det är en bra fråga. Jag tycker att det är alldeles för lite diskussion om revisionsrättens rapporter, för de pekar ju på stora problem och utmaningar, sade Elisabeth Svantesson.

 

Efter artikelns publicering offentliggjordes att Sverige, Danmark, Finland, Österrike och Nederländerna röstade nej till en rekommendation till Europaparlamentet att ge kommissionen ansvarsfrihet för 2023 års budget. Majoriteten i ministerrådet röstade dock för rekommendationen, vilket blev beslutet. 

Beatrice Wallgren
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret