Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson ledde mötet med EU-ländernas finansministrar då de röstade om huruvida kommissionen bör få ansvarsfrihet för 2021 års budget.

Sverige vill inte ge kommissionen ansvarsfrihet för EU-budgeten

BRYSSEL 14 mars 2023

Sverige rekommenderar Europaparlamentet att inte ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för EU:s budget från 2021. Detta är en skärpt hållning jämfört med de senaste fyra åren då Sverige lagt ner sin röst. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson har andelen fel i utbetalningarna utvecklats i fel riktning.

Under tisdagen röstade EU:s finansministrar om ifall EU-kommissionen bör få ansvarsfrihet för 2021 års budget. Resultatet av omröstningen är en rekommendation till EU-parlamentet som fattar det slutgiltiga beslutet. Majoriteten av ministrarna var för att ge kommissionen ansvarsfrihet, men Sverige, Danmark och Nederländerna röstade nej. 

– Sverige och Sveriges riksdag är eniga om att vi kommer rösta nej eftersom att det har utvecklats i fel riktning det senaste året, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M). 

Enligt den europeiska revisionsrättens granskning låg andelen fel i utbetalningen från budgeten på 3 procent under 2021. Det är en tydlig ökning från det föregående året då felandelen låg på 2,7 procent, och betydligt över acceptansgränsen för fel på 2,0 procent.

Sverige har under de senaste fyra åren lagt ner sin röst i omröstningen om kommissionens ansvarsfrihet då andelen fel i budgeten var lägre än tidigare. Det kan jämföras  med de föregående sju åren då Sverige röstade nej. Nu har man alltså återgått till den stramare hållningen.

Mer fakta

Anna Svensson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret