Detta tema är uppdelat på energi och miljö. Denna sida uppdateras inte längre.
Mer fakta
Annonser
Artiklar i ämnet
16 mars 2023
Sveriges miljöminister vände ryggen till
När EU:s miljöministrar möts under torsdagen är förbränningsmotorer i personbilar den mest kontroversiella frågan, trots att den inte står på dagordningen. EU har långt gångna planer på att förbjuda förbränningsmotorer från och med 2035, men enligt Politico försöker Tyskland nu hitta kryphål i lagstiftningen så att motorerna fortsatt ska kunna säljas. Ministerrådets ordförande, Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari (L), vägrade dock att svara på några frågor på väg in till mötet som brukligt är, varken om förbränningsmotorer eller de miljöfrågor som stod på dagordningen. En journalist ropade: ”Bilarna och förbränningsmotorerna, snälla!”, men miljöministern vände ryggen till.
1 november 2022
Svantesson ratar EU-ja till lägre bensinskatt
I opposition tvingade Elisabeth Svantesson (M) den förra regeringen att kräva av EU att tillfälligt få slopa energiskatten på drivmedel. Men som finansminister säger hon nej till använda undantaget –trots att det skulle kunna göra flera kronor på bensin- och dieselpriserna i några månader, skriver GP/TT. Men det hela skulle ha blivit mycket kostsamt för statskassan och Svantesson betonar nu att det är en bister vinter och lågkonjunktur som väntar.
25 oktober 2022
Stor oro bland européer över luftföroreningars inverkan på hälsa
De flesta européer är oroade över luftföroreningarnas påverkan på hälsa och miljö, enligt en undersökning från Eurbarometern som publicerades på måndagen. Nästan 90 procent av de tillfrågade tycker att hälsoproblem som luftvägssjukdomar, astma och hjärt-kärlsjukdomar är allvarliga problem i deras land. Nästan hälften av de tillfrågade anser att luftkvaliteten har försämrats under de senaste tio åren.
7 oktober 2022
Krav på mer aktiv EU-roll för att rädda haven
EU måste ta på sig ledarrollen för att skydda och återställa haven och öka medvetenheten om den viktiga roll som havet spelar för vår planets välmående, slår EU-parlamentet fast i en resolution som på torsdagen. Ledamöterna understryker havens betydelse i kampen mot klimatförändringar och för att målen i Parisavtalet och konventionen om biologisk mångfald till fullo uppnås, och uppmanar EU att driva på för ett ambitiöst ramverk för global biologisk mångfald vid klimatkonferensen COP15 om en månad.
23 september 2022
Ny EU-plan mot höga energipriser väntas
EU-kommissionen väntas nästa vecka lägga fram ett förslag till medlemsländerna om nya åtgärder för att hantera de skyhöga energipriserna, rapporterar Agence Europe. Förslaget är tänkt som ett inspel inför mötet med EU:s energiministrar fredagen den 30 september. Enligt Agence Europe handlar det inte om lagstiftningsförslag, utan snarare om en handlingsplan som bland annat skulle ta upp pristak för gas, tryggheten för EU:s energiförsörjning och likviditeten på framtida elmarknader. Kommissionen lade nyligen fram lagstiftningsförslag med nödåtgärder för att mildra stigande energipriser, men har ännu inte lagt några konkreta förslag angående gaspristak och likviditetsproblem.
22 september 2022
EU till världen: Fördubbla finansiering av biologisk mångfald
Världens länder måste göra mer för att främja den biologiska mångfalden tycker EU. På ett evenemang för biologisk mångfald i New York i veckan uppmanade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen alla FN-länder att säkra ett ambitiöst ramverk för biologiskt mångfald vid det stora klimatmötet i Montreal i december. Hon uppmanade också alla internationella givare att leva upp till EU:s ambitionsnivå: att fördubbla sin internationella finansiering för biologisk mångfald.
– Detta kommer inte att bli lätt. Men vi kan göra det. Jag uppmanar alla ledare att gå samman, att anta ett ambitiöst globalt avtal för att skydda den biologiska mångfalden i vårt gemensamma hem, sade hon, rapporterar Agence Europe.
19 augusti 2022
Mötet i Lviv – oro för säkerheten vid kärnkraftverket Zaporizjzja
Igår torsdag möttes FN:s generalsekreterare António Guterres, Ukrainas president Volodymyr Zelenskij och Turkiets president Tayyip Erdogan i Lviv i Ukraina. De tre ledarna uttryckte oro för säkerheten vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som var en av frågorna som diskuterades, rapporterar Ekot. Guterres sade att kärnkraftverket måste demilitariseras och att personalen måste få lämna verket, något de inte har fått göra sedan det ockuperades av den ryska sidan.
Kärnkraftverket Zaporizjzja: Ryssland förbereder ”historiens största elstöld”
Efter varningar för en allvarlig olycka i det ockuperade ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja, där Ryssland har stationerat tunga vapen, kommer nu en annan typ av larm, skriver DN: att ryssarnas mål är att skära av ledningarna från verket till Ukraina och stjäla elektriciteten. Om det sker tvingas EU-länderna – med sina skenande energipriser – gå in och förse Ukraina med stora mängder el, skriver tidningen.
Tyska regeringen vill sänka momsen på gas
De höga energipriserna väntas orsaka stora problem för många tyska hushåll i vinter. För att minska de extra kostnaderna vill den tyska regeringen sänka momsen på naturgas från 19 till 7 procent, skriver SvD. Beskedet kom från förbundskansler Olaf Scholz på torsdagen. Syftet är att kompensera för den extra avgift som konsumenterna behöver betala för att inköpspriserna på gas har rusat i höjden, och som beräknas kosta tyska konsumenter tusentals kronor.
17 augusti 2022
Låga vattennivåer – Norge vacklar om elexport
Norska regeringen vacklar i frågan om elexport till bland annat Sverige. Låga vattennivåer gör att elförsörjningen är osäker i landet, som är helt beroende av vattenkraft.
– Om det inte finns vatten i reservoarerna så kan de inte producera el, säger Mårten Bergman, enhetschef för transmission och elmarknad på Svenska Kraftnät till Ekot.