Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Nya sociala minimirättigheter i EU
Från och med idag 2 augusti gäller nya minimiregler i EU kring anställdas föräldraskap. Föräldrar har numera rätt till bland annat minst fyra månaders ledighet per förälder var av två månader är betalda och kan inte överföras mellan föräldrar. Arbetande föräldrar med barn under nio år har rätt till flexibla lösningar på arbetsplatsen som bland annat sänkt arbetstid. EU-länder kan ha generösare regler för föräldraledighet.
Vild debatt om pappaveckor i Danmark
Förslaget om elva öronmärkta pappaveckor i föräldraförsäkringen skapar hetsig debatt i Danmark, uppger TT/SvD. Nästan varannan dansk säger nej. Fortfarande tar mammorna ut 90 procent av föräldraledigheten.
Stora förändringar väntar dansk föräldraförsäkring
En politisk majoritet i Danmark vill förändra föräldraförsäkringen som i dag favoriserar barnets mamma, uppger Ekot. Tanken är att göra den mer jämställd. Bara två veckor är öronmärkta för papporna och totalt tar papporna ut endast tio procent av all föräldraförsäkring.
Män med barn jobbar mest
En undersökning från statistikbyrån Eurostat visar att män med barn i EU jobbar mer än män utan barn. Medan 90 procent av papporna var sysselsatta hade bara drygt 80 procent av barnlösa män 25-54 år ett jobb. För kvinnor i EU är förhållandet omvänt där barnlösa kvinnor har högre sysselsättningsgrad, 77 procent, än kvinnor med barn, 72 procent. 94 procent av svenska pappor var sysselsatta 2020, fjärde högst, medan motsvarande för svenska mammor var nästan 84 procent, näst högst i EU. Italienska kvinnor är föräldrakategorin med lägst sysselsättningsgrad i EU; 57 procent.
Delad föräldraledighet i Finland
Familjeledigheten ska förnyas så att båda föräldrarna får 6,6 månader. Av dessa får man överlåta 69 dagar till den andra föräldern.
– Det här är en radikal förändring, där barnet är i centrum. Den här förnyelsen stöder alla olika slags familjer och säkerställer lika möjligheter till familjeledighet oavsett hur familjen ser ut, sade social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen till Yle.
Svenskar mesta hemmapapporna i EU
I inget annat EU-land säger sig fler män ta ut föräldraledighet än i Sverige. Det motsatta råder i Italien och Rumänien där papporna är minst intresserade av föräldraledighet.
Förlängd pappaledighet fick stöd i EU-utskott
EU-parlamentets sociala utskott röstade på onsdagen för ett förslag om minimiregler för föräldraledighet i EU-länderna. Parlamentarikerna vill bland annat att mammor och pappor ska få minst fyra månader ledighet som inte kan överföras till den andra partnern i samband med barnafödsel. De villl även införa minst fem dagar per år då löntagare kan ta hand om sjuka eller gamla släktingar. Man föreslås ersättas med minst 78 procent av sin bruttolön under sådana ledigheter.
Sverige vill ha garanterade pappamånader i EU
Den svenska regeringen kommer med stor sannolikhet att stödja ett förslag som för första gången i EU garanterar betald föräldraledighet för både mamman och pappan, enligt Ekot.
Delad föräldraförsäkring föreslås i hela EU
EU-kommissionen vill förlänga föräldraledigheten för både kvinnor och män.
Längst föräldraledighet i öst
Sverige ligger på 15 plats bland OECD-länderna när det gäller betald föräldraledighet. Länder i östra EU som kämpar mot krympande befolkningar har de mest frikostiga villkoren för att uppmuntra barnafödande, skriver DN. >>>