Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Kandidatländer

Senast uppdaterad: 21 november 2023

Bakgrund

För närvarande finns åtta kandidatländer för ett möjligt framtida EU-medlemskap. För fem av dessa pågår förhandlingar, se faktaruta till höger

Trots att de turkiska förhandlingarna har pågått sedan 2005 har få framsteg gjorts. Dels har Turkiet inte viljat genomföra nödvändiga lagändringar och demokratiska reformer, dels har EU och enskilda EU-länder, som en reaktion på svåra demokratiska brister i Turkiet och det faktum att Turkiet ockuperar stora delar av EU-landet Cypern, blockerat över hälften av förhandlingskapitlen.  

För att ett kandidatland ska kunna börja sina medlemskapsförhandlingar krävs att alla de nuvarande medlemsländerna ger sitt godkännande.

Syftet med förhandlingarna är att förbereda kandidatlandet på EU-medlemskap. Ordet förhandling är i sammanhanget missvisande eftersom ett land i princip inte kan välja vilka EU-regler de vill följa. På grund av det mycket omfattande EU-regelverket som ett land måste införa i sin nationella lagstiftning kan förhandlingarna pågå i många år.

 

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret