Anna Maria Corazza Bildt under en omröstning i EU-parlamentet.

Bild: Foto: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Corazza Bildt: "Jag har inte missat en enda omröstning"

EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt missade omröstningar i EU-parlamentet för att åka till Latinamerika med maken utrikesminister Carl Bildt skriver tidningen Expressen på fredagen. I onsdags sade Corazza Bildt till Europaportalen i en tv-intervju att hon aldrig missat en omröstning.

Tidningen Expressen avslöjar på fredagen att Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt missade flera viktiga omröstningar i februari för att i stället följa med maken Carl Bildt på tjänsteresa till Latinamerika. EU-parlamentet röstade bland annat den 11 februari om det kontroversiella Swift-avtalet som skulle ge USA tillgång till europeiska bankuppgifter och den 10 februari godkände parlamentet den nya EU-kommissionen.

Till Expressen säger Corazza Bildt att hon inte visste att omröstningarna skulle ske vid de aktuella datumen och att hon hade egna viktiga uppdrag i Mexiko och Brasilien.

Anna Maria Corazza Bildt är den EU-parlamentariker som uppvisar tredje sämst röstningsgrad av alla svenska EU-parlamentariker. Enligt sidan itsyourparliament.eu, som sammanställer EU-parlamentets officiella statistik, har hon fram till den 25 februari närvarat vid 79 procent av omröstningarna. Det svenska genomsnittet ligger på 89 procent.

När Europaportalen träffade Corazza Bildt på onsdagen för att fråga om hennes närvaro visste hon inte varför hon hade en så låg siffra. Hon hävdade också, trots hennes resa till Mexiko och Brasiliien under parlamentets sammanträde i februari, att hon röstat i alla omröstningar i parlamentets kammare.
– Jag har alltid röstat i plenum. Kanske missade jag i början för att jag gjorde fel. Men jag vet att jag aldrig har missat någon omröstning i plenum, sade Anna Maria Corazza Bildt på onsdagen (se video ovan).

Europaportalen sökte Anna Maria Corazza Bildt på fredagen men hon kunde inte nås på grund av en sjukskrivning. Enligt Elias Wästberg, politisk handläggare åt Corazza Bildt i Bryssel, är det hela ett missförstånd.
– Hon har varit helt öppen med att hon varit borta under den aktuella perioden. Carl Bildt bloggade även om att de skulle till Brasilien, så svaret måste ha varit ett missförstånd från hennes sida, säger Elias Wästberg.