Advokat vänder sig till domstol för att få folkmordet på armenier erkänt.

Advokat vänder sig till domstol för att få folkmordet på armenier erkänt.

MittEuropa »
Advokat vill tvinga Turkiet erkänna folkmord

Medan svenska regeringsföreträdare ber om ursäkt för riksdagens erkännande av folkmordet på armenier har den turkiska advokaten Celil Ezman vänt sig till domstol för att kräva att Turkiet erkänner folkmordet. Det skriver frilansjournalisten Dikran Ego.

Den svenska riksdagens och det amerikanska utrikesutskottets erkännande av folkmordet 1915 ger mod till civila krafter i Turkiet. Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt bad samtidigt på ett skamlöst sätt om ursäkt för riksdagens beslut. Medan Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt tar folkmordsförnekarnas parti gör advokaten Celil Ezman i huvudstaden Ankara, som tröttnat på förnekandet, tvärtom.

Idag skriver en av Turkiets största dagstidningar, Milliyet, att advokaten Celil Ezman, som är medlem i advokatsamfundet i huvudstaden Ankara, har lämnat i en ansökan till en domstol med krav på ett erkännande av folkmordet 1915 och att man tar bort alla gatunamn som kallats efter folkmordsarkitekten Talat Pasha.

Advokaten Celil Ezman menar att Turkiet måste göra upp med sin historia, erkänna folkmordet och be om ursäkt för det.
– Turkar har planerat och genomfört ett folkmord på armenier 1915. Medlemmarnas handlingar i Talat Pasha Kommittén utgör enligt turkiska lagar ett brott mot mänskligheten. Under 1915 har dessa på ett systematisktsätt begått ett folkmord mot armenierna. Boğazlıyans Styresman (kaymakam) Kemal Bey, som avrättades för massmord på armenisk civilbefolkning, dömdes till döden av en turkisk domstol 1919.

Kemal Ataturk har senare martyrförklarat Kemal Bey 1923. Hans staty måste rivas, säger Celil Ezman till tidningen.

Fallet är det första i sitt slag i Turkiet och väntas väcka mycket uppmärksamhet. På frågan om han inte är rädd för repressalier svarar Celil Ezman att ”det kan inte hjälpas, händer det något så är det guds vilja”.