Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Läsartext: Advokat vill tvinga Turkiet erkänna folkmord

Dikran Ego 31 mars 2010 | Turkiet måste göra upp med historien.

Medan svenska regeringsföreträdare ber om ursäkt för riksdagens erkännande av folkmordet på armenier har den turkiska advokaten Celil Ezman vänt sig till domstol för att kräva att Turkiet erkänner folkmordet. Det skriver frilansjournalisten Dikran Ego.

Den svenska riksdagens och det amerikanska utrikesutskottets erkännande av folkmordet 1915 ger mod till civila krafter i Turkiet. Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt bad samtidigt på ett skamlöst sätt om ursäkt för riksdagens beslut. Medan Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt tar folkmordsförnekarnas parti gör advokaten Celil Ezman i huvudstaden Ankara, som tröttnat på förnekandet, tvärtom.

Idag skriver en av Turkiets största dagstidningar, Milliyet, att advokaten Celil Ezman, som är medlem i advokatsamfundet i huvudstaden Ankara, har lämnat i en ansökan till en domstol med krav på ett erkännande av folkmordet 1915 och att man tar bort alla gatunamn som kallats efter folkmordsarkitekten Talat Pasha.

Advokaten Celil Ezman menar att Turkiet måste göra upp med sin historia, erkänna folkmordet och be om ursäkt för det.
– Turkar har planerat och genomfört ett folkmord på armenier 1915. Medlemmarnas handlingar i Talat Pasha Kommittén utgör enligt turkiska lagar ett brott mot mänskligheten. Under 1915 har dessa på ett systematisktsätt begått ett folkmord mot armenierna. Boğazlıyans Styresman (kaymakam) Kemal Bey, som avrättades för massmord på armenisk civilbefolkning, dömdes till döden av en turkisk domstol 1919.

Kemal Ataturk har senare martyrförklarat Kemal Bey 1923. Hans staty måste rivas, säger Celil Ezman till tidningen.

Fallet är det första i sitt slag i Turkiet och väntas väcka mycket uppmärksamhet. På frågan om han inte är rädd för repressalier svarar Celil Ezman att ”det kan inte hjälpas, händer det något så är det guds vilja”.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret