Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

"Ökad politisk styrning ska ta EU ur krisen"

3 mars 2010 | EU:s nya tillväxtstrategi.

En smart, hållbar och inkluderande tillväxt med fem övergripande mål ska Europa satsa på de kommande tio åren. Målen ska nås med ökad europeisk styrning av politiken. Det sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso när han presenterade den nya EU2020-strategin på onsdagen.

Den misslyckade Lissabonstrategin har lärt Europa en läxa, sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso när han presenterade den nya EU2020-strategin som ska leda Europa in i framtiden. Lissabonstrategin hade ett tjog olika mål som ingen kunde hålla reda på. Nu är inställningen mer modest.
– Vi har inga grandiosa mål om att bli bäst i världen. Men vi har mål om en hållbar, smart och inkluderande tillväxt.

Det sistnämnda är nyckelorden i strategin som ska antas av medlemsländernas ledare vid toppmöten i mars och juni. De tre ledorden konkretiseras i fem övergripande mål som handlar om klimatet, arbetsmarknaden, forskning, fattigdom och utbildning. EU sätter övergripande mål som sedan görs detaljerade för varje medlemsstat utifrån dess förutsättningar. Länderna ska sedan rapportera till EU-kommissionen varje år om hur utvecklingen går.

Den ökade koordineringen är ingen slump. José Manuel Barroso lovordade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och hans planer på en ökad ekonomisk styrning (governance) i Europa. Det är nödvändigt för att en EU2020-strategi ska lyckas.
– För fem år sedan fanns det ett starkt motstånd mot ökad ekonomisk koordinering. Nu finns ett större medvetande i länderna om att man måste arbeta tillsammans. Man ser att misstag i ett land får konsekvenser för alla andra, sa Barroso.

Därför ska EU2020-strategin länkas samman med EU:s stabiliserings- och tillväxtpakt och rapporteringen av den makroekonomiska utvecklingen ska ske parallellt med hur målen i EU2020-strategin uppnås. Därefter kan kommissionen utfärda rekommendationer om hur länderna kan nå målen och följs inte råden finns det med Lissabonfördraget möjlighet att utfärda varningar.
– Men vi har inga juridiska instrument för att använda oss av bestraffningar eller sanktioner. Om det finns politisk vilja i medlemsländerna använder vi oss av den för styrningen, sa Barroso.

I strategin finns även mål om en ökad solidaritet mellan länderna, men exakt vad detta skulle kunna betyda ville Barroso inte gå in på ”med tanke på de spekulationer som pågår nu”. Tidigare siffror om vad strategin innebär i termer av tillväxt är borttagna. Barroso nämnde dock siffran två procent men sa att han inte kunde säga exakt var Europa skulle stå om 10 år ”med bibehållen trovärdighet”.

Den konservativa och den liberala gruppen i EU-parlamentet, vilket är med och omsätter strategin i konkreta lagförslag, välkomnade strategin. Liberalerna ville dock se mer kraft hos EU-kommissionen för att övervaka medlemsländerna.
– Det kan inte bli någon ekonomisk återhämtning utan en stramare budgetmässig samordning mellan alla medlemsstater, sade liberalernas ledare Guy Verhofstadt i en kommentar.

Den socialdemokratiska gruppen välkomnade fattigdomsmålet i strategin, men beskrev den som ”inte grön nog och inte social nog” i en första kommentar.

Vid toppmötet i mars ska EU:s ledare ta beslut om den övergripande strategin och i juni om de konkreta målen och medlemsländernas enskilda vägar för att nå målen.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret