Hoppa till artikelns andra spalt.

Rekordlågt EU-intresse i Norge

Norrmännens intresse för EU-medlemskap är rekordlågt. I efterdyningarna av finanskrisen och europeiska budgetunderskott säger nu fler norrmän än någonsin nej till EU.

Norge har sagt nej till EU-medlemskap i två folkomröstningar, 1972 och 1994. Den senaste opinionsundersökningen, utförd av Norstat till det norska medieföretaget NRK, visar att stödet för medlemskap är det lägsta på fem år. I mars månad sade nästan 56 procent av norrmännen nej till EU, medan endast 30,6 procent var för ett medlemskap.
– Folk anser att Norge klarar sig så bra att vi inte behöver EU, förklarar Kyrre Nakkim vid NRK till TT.

Fler siffror visar på att situationen i Norge är bättre än i flera andra europeiska länder. I februari låg den norska arbetslösheten på 3,2 procent, medan motsvarande siffra för euroländerna landade på 9,9 procent.

Och det är inte bara i Norge som inställningen mot EU blivit kyligare. I början av mars visade det sig att 56 procent av invånarna på Island skulle rösta nej till EU-medlemskap, vilket var ännu ett steg i en ökande trend för motståndet mot EU på Island.

Även i Sverige har motståndssidan vind i seglen. Mätningar från februari månad visar att svenskarnas inställning till euron har svängt. I april 2009 ledde ja-sidan med 47 procent mot nej-sidans 45. I februari sade sig 50 procent av svenskarna vara emot ett införande av euron, enbart 36 procent var för.