Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Rekordlågt EU-intresse i Norge

25 mars 2010 | Nordisk EU-skepsis

Norrmännens intresse för EU-medlemskap är rekordlågt. I efterdyningarna av finanskrisen och europeiska budgetunderskott säger nu fler norrmän än någonsin nej till EU.

Norge har sagt nej till EU-medlemskap i två folkomröstningar, 1972 och 1994. Den senaste opinionsundersökningen, utförd av Norstat till det norska medieföretaget NRK, visar att stödet för medlemskap är det lägsta på fem år. I mars månad sade nästan 56 procent av norrmännen nej till EU, medan endast 30,6 procent var för ett medlemskap.
– Folk anser att Norge klarar sig så bra att vi inte behöver EU, förklarar Kyrre Nakkim vid NRK till TT.

Fler siffror visar på att situationen i Norge är bättre än i flera andra europeiska länder. I februari låg den norska arbetslösheten på 3,2 procent, medan motsvarande siffra för euroländerna landade på 9,9 procent.

Och det är inte bara i Norge som inställningen mot EU blivit kyligare. I början av mars visade det sig att 56 procent av invånarna på Island skulle rösta nej till EU-medlemskap, vilket var ännu ett steg i en ökande trend för motståndet mot EU på Island.

Även i Sverige har motståndssidan vind i seglen. Mätningar från februari månad visar att svenskarnas inställning till euron har svängt. I april 2009 ledde ja-sidan med 47 procent mot nej-sidans 45. I februari sade sig 50 procent av svenskarna vara emot ett införande av euron, enbart 36 procent var för.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret