Riksdagsledamot Maria Weimer (FP) menar tvärtemot Hans Lindqvist (C) att EU inneburit stora fördelar för svensk utrikespolitik och inflytande i omvärlden.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Riksdagen granskar toppmötets beslut

EU i veckan:
I Sverige kommer riksdagen att diskutera EU-toppmötet. Italienskt regionval visar om Silvio Berlusconi har förtroende från väljarna. Ett spänt möte väntar mellan Georgien och Ryssland.

Efter toppmötet som hölls i veckan som gick och inför en stundande påsk väntar en lugnare EU-vecka. På tisdag återrapporterar statsminister Fredrik Reinfeldt från toppmötet, en utfrågning som väntas vålla diskussion framför allt kring EU2020-strategin.

I dag, söndag, inleds regionvalen i Italien, ett val som fortsätter in på måndagen. Om väljarna har påverkats av de skandaler som Silvio Berlusconi förra året var inblandad i kommer nu stå klart. Tydligt är att han nu inte står inför en lika säker vinst som tidigare.

EU:s jordbruksministrar möts under veckans två första dagar för att besluta om hur livsmedelskedjan kan fungera bättre. Ministrarna kommer också att diskutera hur den gemensamma jordbrukspolitiken påverkas av EU2020-strategin.

Ett möte mellan Georgien och Ryssland kommer att genomföras på tisdags för fortsatta samtal om konflikten sommaren 2008. Läget mellan de två länderna har sedan dess varit spänt och utan någon direkt upptining.

EU-kommissionen ska på onsdag anta sitt arbetsprogram för 2010 och samtidigt dra upp riktlinjerna för arbetet fram till 2014 när nästa kommission ska ta vid. Med en flerårig planering anser kommissionen att det kommer underlätta att förutspå kommande händelser, något som också ska underlätta samarbetet med EU:s andra institutioner.

På torsdag tar EU-apparaten ledigt för att fira påsk. Även Europaportalen tar ledigt från och med torsdag eftermiddag. Under ledigheten rekommenderar vi er läsare att prova några av de europeiska påsktraditionerna. Enligt litauisk folktro väntar en god skörd om man gräver ned ett påskägg i jorden. I Tyskland kommer påskharen och i England kan du bege dig ut på påskhattsparad.