Demonstration mot våld mot kvinnor i den italienska huvudstaden Rom.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Våld mot kvinnor i fokus

EU i veckan: Mäns våld mot kvinnor kommer att stå i fokus när Europaparlamentet på måndag uppmärksammar Internationella kvinnodagen. I riksdagen väntar på onsdag en omröstning om den kontroversiella Laval-lagen.

På måndag inleds månadens stora session för Europaparlamentarikerna – ett möte som tar plats i Strasbourg. Under veckan ska parlamentarikerna granska EU:s utrikespolitik. EU:s nya utrikesrepresentant, Catherine Ashton, som utvecklar EU:s nya utrikespolitik kommer att debattera med EU-politikerna. EU-politikerna vill ha mer att säga till om ifråga om utrikes- och säkerhetspolitiken

Under veckan ska EU-politikerna även debattera och rösta om hur byråkratin för små företag kan minskas. Enligt förslaget ska små företag inte behöva upprätta årsbokslut – i slutändan är det dock upp till medlemsländerna vilka regler som ska gälla. Politikerna ska också rösta om EU2020-startegin och den ekonomiska krisen i Grekland

Internationella kvinnodagen går av stapeln på måndag. Europaparlamentet fokuserar i samband med detta på det våld som kvinnor utsätts för. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är också en av det spanska ordförandeskapets prioriteringar.

EU-minister Birgitta Ohlsson besöker parlamentet på tisdag för att tillsammans med EU-politiker Eva-Britt Svensson (V), som är ordförande i kvinnoutskottet, diskutera förslaget till föräldraledighet som är under behandling i Europaparlamentet. Enligt förslaget blir det bland annat bindande för kvinnor att vara hemma de sex första veckorna, något som väckt protester i länder med sen redan väl utbyggd föräldraledighet

Riksdagen röstar på onsdagen om den så kallade Laval-lagen. En skarpt polariserad debatt med hårda ord mellan de två politiska blocken hölls på torsdagseftermiddagen, och efter att debatten dragit ut ordentligt på tiden sköts beslutet upp till den 10 mars.

På tisdag befinner sig statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt i Moskva för möte med ryska presidenten Dmitrij Medvedev och premiärministern Vladimir Putin. De rysk-svenska relationerna, mäskliga rättigheter och villkoren för svenska företag i Ryssland är några av de ämnen som ligger på diskussionsbordet.

EU:s arbetsmarknadsministrar diskuterar i veckan EU-strategin för jobb och tillväxt och kommer även att fatta beslut om ett direktiv för att minska allvarliga skador inom sjukvården. Färre olyckor står även i fokus för EU:s transportministrar som möts på torsdag. På bordet ligget ett direktiv om att öka säkerheten i transportsektorn, likaså minska risken för flygolyckor. I veckan möts också EU:s energiministrar.