Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.

Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.

Bild: Christian Wohlert

Engström fick starkt stöd efter dispyt

Vid Piratpartiets årsmöte valdes EU-parlamentarikern Christian Engström in i partstyrelsen i strid mot valberedningens förslag. Trots det står han fast vid sitt beslut att dra tillbaka ett lån på en halv miljon till partiet. Partiet beslöt även att stryka sitt motstånd mot Lissabonfördraget ur partiprogrammet.

Som Europaportalen berättade för några veckor sedan fanns Christian Engström inte med i valberedningens styrelseförslag inför Piratpartiets årsmöte som avslutades på söndagen. Engström, partiets enda EU-parlamentariker, beslöt då att dra tillbaka ett lån på 500 000 kronor, något som tvingade partiet att skära i valkampanjbudgeten. Han kallade även valberedningens agerande för ett ”kuppförsök”.

Christian Engström kandiderade dock fortsatt till styrelsen och efter att omröstningen avslutats stod det klart att motförslaget där Christian Engström ingår vann mot valberedningens förslag med 74 mot 23 procent av rösterna. Dispyten har inte lett till någon kärlekskris mellan EU-parlamentarikern och partiet, menar han. 
– Ser man på resultatet var det inget snack om saken. Nu ska vi fokusera på valet. 'Klart skepp' som vi pirater brukar säga, säger Christian Engström om resultatet.

Trots att han nu kommer att sitta i Piratpartiets styrelse i tre år har han inga planer på att tänka om gällande det lån han drog tillbaka när valberedningens förslag blev känt.
– Det bortföll när jag inte kunde vara säker på vilka som skulle sitta i styrelsen 2011.

Men nu är du säker?
– Jo, men jag tänker inte ge mina privatpengar till Piratpartiet. Vi är ändå inte ett pengadrivet parti, utan det är kompisar som berättar om oss för sina kompisar, det är så vi kampanjar, säger Christian Engström.

Under partiets årsmöte ströks även kritiken mot Lissabonfördraget i partiprogrammet.
– Fördraget är infört och det är synd, men det är inget att göra åt. Men vi är fortsatt kritiska mot det demokratiska underskottet i EU och den kampen ska fortsätta. Vi vill bland annat stärka parlamentets ställning gentemot rådet och kommissionen, säger Christian Engström.