Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Var femte leksak en säkerhetsrisk

16 april 2010 | Fler anmälningar

En femtedel av EU:s leksaker uppfyller inte säkerhetskraven. Samtidigt ökar anmälningarna om farliga konsumentprodukter, visar EU-kommissionens årliga rapport om konsumentfrågor.

Anmälningarna av antalet farliga konsumentprodukter ökade med sju procent från 2008 till 2009. Det visar EU-kommissionens årsrapport för Rapex, EU:s system för snabbt informationsutbyte om andra farliga produkter än livsmedel.

Rapporten är EU-kommissionens kontrollverktyg för att se om produkterna på EU:s marknad är säkra för medborgarna. Leksaker, kläder och motorfordon stod tillsammans för 60 procent av alla anmälningar 2009 som utgjorde en allvarlig risk för konsumenterna. Sammanlagt gjordes 1 993 anmälningar under året, 2008 var den siffran 1 866.

EU har, tillsammans med nationella tillsynsmyndigheter, också gjort en översyn av säkerheten för leksaker. Stickprov visade att 20 procent av leksakerna inte uppfyller säkerhetskraven. De största bristerna fanns inom kategorin mekanisk säkerhet. Syftet med kontrollerna är att minska mängden osäkra leksaker på EU:s marknad.

Ökningen av anmälningarna till Rapex beror enligt rapporten bland annat på att näringslivet tagit säkerhetsområdet på större allvar, samt att företagen är mer benägna att återkalla osäkra produkter från marknaden.
– Säkerheten är väldigt viktig för medlemsstaterna, och de senaste sex åren har Rapex utvecklats till ett föredöme för verkningsfullt EU-samarbete på det här området, sade John Dalli, EU:s kommissionär med ansvar för hälsa och konsumentskydd, i ett uttalande.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret