Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Nya vindar i grek-turkisk relation

17 maj 2010 | Flera nya avtal

Det råder ett nytt klimat i den turk-grekiska relationen. Helgens toppmöte i Aten resulterade i en rad nya samarbetsavtal.
– I tider av kris behöver vi solidaritet, sa Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan, och betonade behovet av regionalt samarbete.

Mötet var en satsning från båda sidor. Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan anlände till Aten med tio av sina tyngsta ministrar och ett hundratal ledande affärsmän. Under helgens möten slöts 21 avtal om allt från miljö och energi till samarbeten inom turistnäringen. Ett av de viktigare avtalen rör en framtida militär nedrustning.

– Om förhållandet mellan de båda länderna förbättras blir en naturlig konsekvens att vi kan skära i försvarsbudgeten, sa den turkiske premiärministern Tayyip Erdogan till tidningen Ta Nea.

Inga konkreta nedrustningsförslag diskuterades även om de båda premiärministrarna betonande vikten av fred och grannsämja på en gemensam presskonferens efter mötet. Den illegala invandringen över den grek-turkiska gränsen stod högt på agendan för värdlandet, och här slöts ett avtal som bland annat ska underlätta för Grekland att skicka tillbaka asylsökande till Turkiet.

Flera av de nya avtalen syftar till ökad handel och investeringar i regionen. En rad turkiska företag är på gång att öppna filialer i Grekland, däribland en av Turkiets största banker.
– Den globala ekonomiska krisen kan vi övervinna tillsammans genom att stärka samarbetet mellan de två länderna, sade Ekrem Demirtas, ordförande för Izmirs Handelskammare till grekiska tidningen Ta Nea.

Ekrem Demirtas konstaterade att handeln mellan de två länderna omsatte dryga två miljarder svenska kronor 1992, medan omfattningen av handeln i dag uppgår till över 31 miljarder kronor. Som ett led i att stärka handelsförbindelserna har länderna också enats om att slopa visumkraven för turkiska offentliganställda med särskilda pass.
– Visum är till för oönskade människor, sa Demirtas till Turkish Press.

Han var en av deltagarna i det grek-turkiska Business Forum som hölls i Aten i samband med toppmötet. Under statsbesöket protesterade grekiska nationalister på Atens gator. Ett av demonstranternas argument är att Turkiet utnyttjar Grekland ekonomiska underläge.

Samtidigt som länderna försöker normalisera sina relationer kvarstår det faktum att de varit på randen till krig flera gånger, senast 1996. De två Natoländerna är oense om gränsdragningen i Egeiska havet och har periodvis dagliga kontroverser. Nu väcks oron att Turkiet ska göra territoriella anspråk när Grekland är ekonomiskt försvagat.
– Våra nationella intressen och prioriteringar förändras inte för att vi befinner oss i en ekonomisk krissituation, kommenterar den förra utrikesministern Dora Bakoyiannis gränskonflikten till BBC.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret